Global opvarmning truer sundheden

Global opvarmning udgør den største sundhedstrussel i dette århundrede, advarer eksperter. Forandringer i vejret bringer sygdomme med sig og øger hungersnød.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dette århundreds største sundhedstrussel kommer hverken fra H1N1-influenza, hiv/aids eller andre af de vira, vi frygter. Truslen kommer fra den globale opvarmning, fastslår eksperter fra Institut for Global Sundhed ved University College London.

- Selv de mest konservative vurderinger er dybt foruroligende og kræver handling, lyder det i en ny rapport, som også det ansete lægetidsskrift The Lancet er medudgiver af.

- Klimaforandringer er den største globale sundhedstrussel i det 21. århundrede, slår rapporten fast.

Den globale opvarmning vil ifølge FN's klimaeksperter betyde, at havene stiger, og at kloden vil opleve såvel mere tørke som flere oversvømmelser. Det forøger risikoen for sygdom, underernæring og hjemløshed, lyder det i den ny rapport, der offentliggøres i dag.

De skiftende vejrmønstre vil udvide det område, hvor sygdomsbærende myg lever, og det vil betyde at hidtil kolde regioner vil opleve sygdomme som malaria og denguefeber. I de fattige lande vil oversvømmelser medføre kolera og andre vandbårne sygdomme.

De indirekte følger vil blandt andet være sultkatastrofer som følge af fejlslagne høster og et stigende antal døde og sårede ved orkaner. Desuden vil verden opleve øget migration, når folk flygter fra oversvømmede områder.

Rapporten viser, at fattige lande, som ikke er blandt dem, der har bidraget mest til udledning af drivhusgasser og dermed den globale opvarmning, vil blive ramt hårdest. Det er "en kilde til historisk skam over vores generation, hvis der ikke gøres noget for at løse det", lyder det i rapporten.

/ritzau/AFP