Glimmerguruen der blev voldtægtsforbryder

Den selverklærede indiske guru og sektleder Gurmeet Ram Rahim Singh er blevet idømt 10 års fængsel for voldtægt.

( Voldtægtsdommen mod den selverklærede indiske “glimmerguru” Gurmeet Ram Rahim Singh har udløst uroligheder i flere indiske byer. Hans sekt har omkring 60 millioner følgere. Billedet er taget ved en pressekonference i september 2015/ AFP PHOTO / PUNIT PARANJPE Fold sammen
Læs mere
Foto: PUNIT PARANJPE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Han er en mand med mange titler.

På sin Twitterprofil omtaler den 50-årige inder Gurmeet Ram Rahim Singh sig selv som spirituel helgen, filantrop, alsidig sanger og en allround sportsmand. Men nu er den selverklærede guru, der de seneste 27 år har ageret leder af Dera Sacha Sauda-sekten, også en straffet voldtægtsforbryder.

Gurmeet Ram Rahim Singh er kendt skyldig i to separate voldtægtssager mod mindreårige i 2002.

Men dommen på ti års fængsel, der faldt fredag i sidste uge, er på flere måder måske kun toppen af isbjerget i sagen om guruen, der også kaldes »glimmerguruen« for sin hang til dyre smykker. Dommen splitter nemlig Indien i to grupper. Den ene kræver, at retssystemet skrider ind over for sektledere som Gurmeet Ram Rahim Singh, mens den anden anser den slags ledere for at være hævet over landets love.

Voldtægtsofrenes advokat, Utsav Singh Bains, kræver ifølge FirstPost at få op til 48 andre sager undersøgt. I disse sager sættes glimmerguruens navn også i forbindelse med seksuelle overgreb. Advokaten antyder endda, at der i nogle af disse sager også er mistanke om mord.

»Vi tror, at der er mindst endnu 48 ofre, som er blevet misbrugt seksuelt, som kan være myrdet eller som er bange for at vidne mod Ram Rahim,« siger Utsav Singh Bains til FirstPost.

Både dommen og advokatens udtalelser hyldes af kvinderetsgrupper og flere politiske partier, der anser det som en sejr for det indiske demokrati, at en sektleder med op til 60 millioner følgere modtager fængselsstraf. Sektlederen er tidligere beskyldt for at have opfordret 400 af sine følgere til at lade sig kastrere for at de kunne komme tættere på Gud.

Dommen har medført voldsomme protester fra sektmedlemmernes side.

Umiddelbart efter domfældelsen fredag mistede mindst 38 personer livet i de en række voldsomme sammenstød mellem sektmedlemmer og det indiske militær. Dera Sacha Sauda-sekten er officielt en spirituel organisation og har omkring 60 millioner følgere. Mange af dem kommer fra de laveste kaster i det indiske kastesystem.

Ifølge News 18 finder medlemmer af de laveste kaster håb hos sekten og dens leder, fordi den promoverer lighed og en kasteløs tilværelse.

»Som leder har Ram Rahim søsat offentlige velfærdsprojekter til bekæmpelse af diabetes og stofmisbrug. Sekten har plantet træer og den har en volontørstyrke på 70.000, der er trænet til at rykke ud i nødstilfælde,« skriver News 18.

I byen Sirsa ligger sektens hovedkvarter, der også kaldes »grotten« Her har omkring 25.000 medlemmer forskanset sig i hovedkvarteret. Og sektens størrelse anses som en mulig trussel mod sikkerheden nu, hvor lederen sidder bag tremmer.

Fredag blev Gurmeet Ram Rahim Singh fragtet til en fængselscelle i byen Rohtak i det nordlige Indien under massiv beskyttelse fra det indiske militær.

Det indiske militær opfordrer, ifølge NDTV, civile til at blive hjemme, og hæren har lagt en såkaldt sikkerhedsring omkring det fængsel, hvor Gurmeet Ram Rahim Singh afsoner sin straf. Flere end 40.000 soldater er ifølge FirstPost blevet udstationeret i forbindelse med fængslingen af sektlederen.

Gurmeet Ram Rahim Singh har stået i spidsen for Dera Sacha Sauda-sekten siden 1990, hvor han overtog posten fra sin far. Ifølge al-Jazeera har Gurmeet Ram Rahim Singh gjort sekten attraktiv med sin farverige udstråling og sine roller i den indiske film - og - musikindustri.

Han er kendt for at køre på særligt udsmykkede motorcykler og for at klæde sig i lyse farver, der står i stærk kontrast til hans lange sorte fuldskæg.

Ifølge al-Jazeera er Gurmeet Ram Rahim Singh gift og har tre børn. Han kaldes for »Rockstar Baba«, men hævder at have levet i cølibat de seneste år.

I 2010 vakte han opsigt ved at tage initiativ til at lade 1.000 af sine følgere gifte sig med prostituerede i en gigantisk kollektiv vielsesceremoni. Mange anså handlingen for et usmageligt eksempel på, hvad der virkelig foregår inden for sektens mure, mens mange andre så det som en heroisk led i bekæmpelsen af prostitution.

Ifølge NDTV brød Gurmeet Ram Rahim Singh sammen i gråd, da dommen blev fældet i løbet af fredag. Han kastede sig ned på gulvet og bad om tilgivelse.