Glem meningsmålingerne: Derfor bliver Demokraternes valg i Iowa så uforudsigeligt

De fire mest populære kandidater ligger så tæt i meningsmålingerne, at det kan være svært at spå om, hvem der løber med sejren mandag i Iowa. Her foregår valget nemlig på en helt særlig måde.

 
Sådan foregår primærvalget i USA. Video: Reuters, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Mandag samles hundredtusindvis af amerikanske demokrater i Iowa for at udpege den kandidat, de helst vil have til at udfordre Donald Trump i 2020. Men faktisk er det ikke deres førstevalg, der er vigtigt.

For mange af vælgerne vil det være den, de peger på som deres næstmest foretrukne kandidat, der virkelig betyder noget. Det kan nemlig vende op og ned på primærvalgene i resten af landet.

Men hvordan er det nu lige, at valget i Iowa foregår? Og hvorfor er det så vigtigt? Berlingske giver overblikket her.

Hvordan foregår valget?

Mandag samles Iowas demokratiske vælgere i forsamlingshuse, biblioteker, kirker og gymnastiksale. De dukker ikke bare op for at sætte krydser på en seddel, sådan som de fleste andre amerikanere gør det under primærvalgene i USA.

I stedet skal de gennem en lang og offentlig udvælgelsesproces, et såkaldt »caucus«, som på dansk vel kan oversættes til et opstillingsmøde.

Så snart de ankommer, skal de dele sig op i hold. Ved hvert valgsted vil der være repræsentanter for Demokraternes topkandidater, og vælgerne skal stille sig ved den kandidat, de helst ser som Demokraternes næste præsidentkandidat.

Hver kandidats gruppe skal repræsentere mindst 15 procent af de samlede fremmødte vælgere. Hvis ikke de kan nå den tærskel, frigives vælgerne, og de kan nu tilslutte sig en anden kandidat – én af dem, der allerede har fået 15 procent af vælgernes opbakning – i stedet.

Det kan tage timevis. Og fordi stillingen er tæt mellem fire af Demokraternes kandidater, er det stadig meget usikkert, hvem der kan ende med at løbe med sejren.

Hvem står det mellem?

De fire mest populære kandidater – Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg – ligger alle tæt i meningsmålingerne.

Men i Iowa står Bernie Sanders til at løbe med sejren, ifølge en meningsmåling fra netmediet FiveThirtyEight, som samler og udregner gennemsnit af landets meningsmålinger. Han står til i gennemsnit at få 28 procent af stemmerne, skriver FiveThirtyEight.

Til sammenligning står Joe Biden til at få 26 procent af stemmerne.

Elizabeth Warren står til at få 16 procent, mens Pete Buttigieg står til 18 procent. De øvrige kandidater står ikke til at nå over 15 procent, og deres vælgere kan altså derfor ende med at måtte tilslutte sig andre kandidater i stedet.

Hvorfor er resultatet fra Iowa så vigtigt?

Det kommer an på, hvordan man ser på det. Iowa udgør kun én procent af den amerikanske befolkning – og delstaten er væsentligt hvidere og ældre end store dele af resten af USA. Ved dette primærvalg er det særligt de sorte og unge amerikanske vælgere, der ventes at få betydning.

Men delstaten har alligevel været historisk vigtig, fordi det er den første til at udpege sin kandidat. Det giver typisk vinderen et boost i andre delstater.

Og for Demokraterne har det historisk ofte været vinderen i Iowa og New Hampshire (hvor det næste primærvalg skal stå), der ender med at vinde partiets officielle nominering til præsidentvalget.

Det ser dog lidt anderledes ud for Republikanerne i delstaten. De har ikke kunnet forudse den republikanske kandidat siden år 2000, ifølge BBC.

Kilder: The New York Times, BBC, DR, CNN, FiveThirtyEight, m.fl.