GlaxoSmithKline accepterer milliardbøde

Medicinalfirmaet, og Novo Nordisk-konkurrenten, GlaxoSmithKline har accepteret den bøde på tre milliarder dollars for vildledende salg af medicin og tilbageholdelse af data, de blev idømt sidste år.

STORBRITANNIEN: Verdens fjerde største medicinalfirma, britiske GlaxoSmithKline, erklærede sig mandag skyldig i anklager om brud på den amerikanske lovgivning for lægemidler og skal dermed betale bøden på sammenlagt tre milliarder dollars, svarende til knap 18 milliarder kroner.

Det skriver Reuters.

Medicinalfirmaet blev i slutningen af 2011 idømt historiens største bøde indenfor medicinalområdet, og bøden er kulminationen på en næsten 10 år lang føderal undersøgelse af firmaets forretningspraksis.

Ifølge VaccinationsForum har efterforskningen blandt andet afsløret, at firmaet gennem 11 år omhyggeligt har dækket over forsøgsdata, som tydeligt har indikeret, at diabetesmedicinen Avandia forårsagede alvorlige hjerteproblemer.

Selvom GlaxoSmithKline igennem så mange år var vidende om, at Avandia forhøjede risikoen for hjerteanfald og dødelige slagtilfælde hos brugerne med op til 64 procent, blev det aldrig rapporteret til myndighederne, som loven ellers kræver.

90 procent af de videnskabsmænd, der skrev artikler til fordel for Avandia, havde finansiel tilknytning til GlaxoSmithKline, og man ved i dag, at firmaet svindlede ved at betale disse læger for at manipulere med de negative forsøgsdata om Avandia, så salget af diabetesmedicinen kunne fortsætte og endda fremmes.

Den i manges øjne astronomiske bøde på tre milliarder dollars er dog ikke et alvorligt anslag for GlaxoSmithKline, der har en markedsværdi på mere end 110 milliarder dollars samt en årlig omsætning på små 50 milliarder dollars.