Giraffer er truet på overlevelse

En ny undersøgelse viser, at Afrikas seks forskellige girafarter er truet. Hos nogle af arterne er der kun få hundrede tilbage.

Afrikas seks forskellige girafarter er truet. Hos nogle af arterne er der kun få hundrede tilbage, viser en undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Hauerbach

Mindst seks forskellige arter af giraffen, verdens højeste landdyr, findes stadig, og nogle af dem er stærkt truede, har forskere i USA og Kenya konstateret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Man har tidligere ment, der kun var én slags giraf på Afrikas gyldne savanner.

»Nogle af disse girafbestande tæller kun et par hundrede, og de har brug for øjeblikkelig beskyttelse,« skriver undersøgelsens ledende forfatter, arvelighedsforskeren David Brown fra Wildlife Conservation Society.

»Når man sætter alle girafarter i samme bås, er man ikke opmærksom på, at nogle af arterne er på afgrundens rand.«

De mest truede arter omfatter den nettegnede giraf (Giraffa camelopardalis reticulate) i Kenya, Etiopien og Somalia. Indtil 1990 skønnedes dens bestand at være på omkring 27.000, hvorefter krybskytteri og konflikter mindskede antallet til 3.000.

I Vest- og Centralafrika menes der kun at være 160 nigerianske giraffer (Giraffa camelopardalis peralta) tilbage.

Men alle giraffer er truet, sagde Brown i weekenden og henviste til, at antallet af giraffer i løbet af de sidste 10 år er blevet mindsket med 30 pct.

Hvis man skal klassificere, hvad der nu kaldes underarter som egentlige arter, vil regeringer og eksperter blive nødt til endnu en gang at overveje, hvordan man kan tage skridt til at bevare de dyr, der er mest truede, sagde han.

Undersøgelsen er offentliggjort i den seneste udgave af BMC Biology journal.