Gingrich har overhalet Romney

Der er vendt op og ned på kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. Ifølge en ny meningsmåling fra Gallup har Newt Gingrich overhalet storfavoritten Mitt Romney, der belastes af ny kritik.

Den republikanske præsidentkandidat Newt Gingrich har vind i sejlende i amerikanske meningsmålinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang siden det amerikanske primærvalg blev skudt i gang tidligere på måneden, har den højreorienterede republikanske præsidentkandidat Newt Gingrich overhalet favoritten Mitt Romney i Gallups nationale meningsmåling.

Siden Newt Gingrichs overraskende sejr ved primærvalget i sydstaten South Carolina er han skudt frem i meningsmålingerne. Men det er første gang, at han fører over storfavoritten Mitt Romney, som indtil i lørdags virkede usårlig.

Det er en række uheldige sager og Newt Gingrichs jordskredssejr i South Carolina, der tilsyndelande har vendt op og ned på alting. Den 68-årige Gingrich, der er tidligere formand for Repræsentanternes Hus, støttes ifølge den dugfriske Gallupmåling af 31 procent af de amerikanske republikanere. Mitt Romney må nu nøjes med støtte fra 27 procent.

Mitt Romney kom endnu engang under beskydning mandag aften efter at have offentliggjort sine skatteoplysninger. Heraf fremgik det blandt andet, at den republikanske rigmand kun havde betalt 13,9 pct i føderal indkomstskat i 2010 på grund af en række fradrag. Den gennemsnitlige amerikaner betaler mere end 30 pct. i føderal indkomstskat, skriver Huffington Post.

Ud over den lave trækprocent har Mitt Romney store summer placeret på udenlandske bankkonti - blandt andet i Schweiz.

Skattekritikken af Mitt Romney er ekstra skadelig for ham, fordi han af demokratiske såvel som republikanske modstandere udstilles som en mand, der ikke har nogen føling med, hvordan det er at være en almindelig hårdtarbejdende amerikaner.