Gik undercover i egen lejlighed for at stoppe udlejning

Montse Pérez gik undercover som turist for at stoppe den ulovlige videreudlejning via Airbnb af sin egen lejlighed i Barcelona.

En spansk kvinde var nødt til at leje sin egen lejlighed via Airbnb for at stoppe den ulovlige udlejning af den. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede ellers en god og sikker forretning.

Montse Pérez havde arvet sine forældres lille lejlighed i Barcelonas engang så folkelige men i dag ekstremt efterspurgte havnekvarter, La Barceloneta, og efter en grundig modernisering satte hun for nylig de 30 kvadratmeter til leje for klækkelige 950 euro (ca. 7.000 kr.) om måneden.

En tilsyneladende perfekt lejer meldte sig hurtigt. Den 26-årige mand kunne dokumentere, at han tjente en fornuftig månedsløn som ansat i et britisk finansfirma, der havde udstationeret ham i Barcelona.

Men knap var Montse Pérez begyndt at glæde sig til den nye indtægt, før hun opdagede, at der var noget galt.

Naboerne kunne fortælle, at de intet så til den unge mand. I stedet vrimlede det med skiftende turister i lejligheden.

En hurtig efterforskning viste, at lejeren annoncerede lejligheden via udlejningsportalen Airbnb formedelst 200-250 euro pr. overnatning, hvilket på månedsbasis løber op i 7.000-8.000 euro.

Det er ikke blot udtrykkeligt forbudt ifølge leje­kontrakten, det kræver også en kommunal licens.

Da Montse Pérez forsøgte at stoppe den illegale udlejning, endte hun imidlertid i en kafkask situation: Lejeren var som sunket i jorden, og uden hans mellemkomst kan kontrakten ikke ophæves. Politiet afviste at gribe ind, så længe den aftalte husleje bliver betalt punktligt, hvilket den gør. Og hos Airbnb nægtede man i første omgang at fjerne annoncen, men tilbød i stedet at mægle.

Da en advokat samtidig vurderede, at der vil gå mindst et år, før Montse får ret ad rettens vej, besluttede hun at tage sagen i egen hånd. Sammen med sin mand bookede hun i sidste uge på Airbnbs hjemmeside sin egen lejlighed en af de få ledige datoer i sommermånederne. Så snart de havde fået foden inden for døren, blev låsene skiftet ud, og siden har Montse levet som bzer i sin egen lejlighed.

Langt fra enestående

Også det er ulovligt og kan komme til at koste Montse dyrt. Men i det mindste har Airbnb ikke blot fjernet annoncen men også lovet bod og bedring, efter at avisen La Vanguardia forleden fortalte den groteske historie, der i øvrigt langt fra er enestående, viser det sig.

Af samme grund er Barcelona kommune gået ind i sagen og forsøger nu – endnu engang – at banke den multinationale udlejningsportal på plads.

Det har hidtil vist sig vanskeligt, og måske Montse Pérez, når og hvis hun genvinder kontrollen over sin lejlighed, hellere selv skulle flytte ind i den. La Barceloneta er stadig et dejligt kvarter, trods alt og trods alle.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.