Gigantisk isbjerg er ved at rive sig løs

Isen i Antarktis rører på sig. En dyb gletschersprække vokser hastigt og sender snart kæmpeisbjerg i søen.

Iskappen i det vestlige Antarktis knækker og sprækker, og inden længe river et isbjerg på størrelse med millionbyen New York sig løs. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iskappen i det vestlige Antarktis knækker og sprækker, og inden længe river et isbjerg på størrelse med millionbyen New York sig løs.

Sådan lyder meldingen fra amerikanske videnskabsfolk fra Nasa. De holder nøje øje med en kæmpemæssig gletschersprække, som i øjeblikket vokser med to meter om dagen.

Sprækken måler ikke mindre end 50 meter i dybden og strækker sig 30 kilometer hen over gletsjeren Pine Island på klodens iskolde sydkontinent.

LÆS OGSÅ: Alle historie om videnskab hos b.dk

Når det overvældende store isbjerg river sig løs, hvilket forventes at ske i de kommende måneder, får det et samlet overfladeareal på mere end 880 kvadratkilometer.

Men historien om kæmpeisbjerget handler ikke om afsmeltning og global opvarmning, vurderer Nasa-forskeren Michael Studinger.

- Dette er cirkelformede begivenheder, som forekommer hver femte år. Den sidste store episode skete i 2001, så man forventer generelt, at sådan noget som dette sker meget snart, siger han.

- For os er det utroligt spændende rent faktisk at se det, mens det sker, tilføjer videnskabsmanden.

Den kolossale sprække i isen blev første gang observeret i september af forskerhold, der overflyver den antarktiske isørken og overvåger ændringer i iskappen.

/ritzau/AFP