Giftmord udløser diplomatisk krise mellem Malaysia og Nordkorea

Lækkede videooptagelser viser, hvordan den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror blev forgiftet i Kuala Lumpurs lufthavn. Nu har Malaysia hjemkaldt sin ambassadør i Pyongyang.

Foto: JEON HEON-KYUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drabet på Kim Jong-uns ældre bror har bragt Malaysia og Nordkorea på diplomatisk kollisionskurs. Det dødbringende giftangreb fandt sted i Kuala Lumpur lufthavn sidste uge. Siden har malaysisk politi anholdt en vietnamesisk og en indonesisk kvinde samt en nordkoreansk mand, mens yderligere fire mænd er efterlyst – flere af dem har koreanske navne.

Mandag valgte den malaysiske regering at hjemkalde sin ambassadør i Pyongyang. Malaysia er blandt de forholdsvis få lande, der opretholder diplomatiske forbindelser med det lukkede regime. Samtidig valgte udenrigsministeriet i Kuala Lumpur at indkalde den nordkoreanske ambassadør til en samtale. Det sker efter, ambassadøren på et pressemøde gav udtryk for, at den malaysiske regering "havde noget at skjule" og var "under indflydelse fra fjendtlige kræfter".

De malaysiske myndigheder har ikke udtalt sig om motiverne, eller hvorvidt Nordkorea står bag drabet. Men at der sandsynligvis var fremmede agenter involveret, har politiet tidligere udtalt sig om.

I Seoul er den sydkoreanske regering ikke i tvivl. Mandag sagde premierminister Hwang Kyo-ahn under et møde i landets Nationale Sikkerhedsråd, at det var så godt som sikkert, at Nordkorea var involveret. Den brutale handling er et udtryk for, hvor langt det nordkoreanske regime tør gå, forklarede han.

»Mordet udført offentligt i en international lufthavn i et tredjeland er en utilgivelig og umenneskelig kriminel handling, der klart viser det nordkoreanske regime hensynsløshed og brutalitet, der ikke skyr nogle midler i bestræbelsen på at opretholde sig selv,« udtalte han ifølge nyhedsbureauet Ruters.

Ofret, den 46-årige Kim Jong-nam, var på vej til kinesiske Macau, da han blev overfaldet i afgangshallen. Hvordan det skete fremgår af videooptagelser fra overvågningskameraer, den japanske TV-station Fuji TV er kommet i besiddelse af.

Her ser man Kim Jong-nam på vej over til en check-in automat, da en kvinde nærmer sig fra siden, mens en anden kvinde griber fat i ham bagfra og fører en klud hen over hans ansigt. Hun holder derefter kort fat om armene på ham. Kvinderne forsvinder hurtigt i hver deres retning, hvorefter Kim Jong-nam søger hjælp ved en skranke. Optagelser fra en anden vinkel viser, hvordan han efterfølgende hjælpes til en klinik i lufthavnen. Han dør i ambulancen på vej til et lokalt hospital.

Hans lig befinder sig stadig på hospitalet. I forbindelse med efterforskningen har malaysisk politi fået udført en obduktion, hvilket den nordkoreanske ambassade protesterede imod. Resultatet er endnu ikke offentliggjort.

Sagen kan føre til, at Nordkorea bliver yderligere isoleret internationalt. Det sker samtidig med, at landets vigtigste handelspartner indfører nye sanktioner. I weekenden annoncerede Kina, at importen af kul fra Nordkorea bliver suspenderet året ud. Kul er en af det nordkoreanske styres største eksportvarer og vigtigste kilder til udenlandsk valuta. Sanktionerne er i FN-regi og en reaktion på Nordkoreas våbentest og missil- og atomprogram.

Ledelsen i kommunist- og arbejderpartiet i henholdsvis Beijing og Pyongyang har under Kim Jong-un og Xi Jinping i Kina haft et anstrengt forhold til hinanden. Vurderer Kina, at Nordkorea står bag giftdrabet i den malaysiske hovedstad, vil det skabe yderligere spændinger.

Kim Jong-nam har i årevis været bosat uden for Nordkorea, hvor han har holdt til i Beijing og Macau og menes at have været under kinesisk beskyttelse. Han var tæt knyttet til sin onkel, Jang Song-taek, der var en af Nordkoreas mest magtfulde personer, indtil han blev fundet skyldig i forræderi og henrettet i 2013. Onklen havde gode kontakter i Kina og blev set som en af Kinas vigtigste kontaktpersoner i toppen af styret i Pyongyang.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina