Gidseltagninger er et tegn på Talebans svaghed

At Taleban går efter »bløde« mål som nødhjælpsarbejdere ses i NATO som et muligt tegn på, at den islamiske milits er militært svækket. Men efter Sydkoreas handel med Taleban om frigivelsen af gidsler kræves der også en mere fælles strategi fra vestlig side i nye gidselaffærer.

Tre af de 12 sydkoreanske gidsler der i går blev løsladt af Taleban. NATO ser Talebans gidselstagninger som et udtryk for, at bevægelsen er presset. Foto: Shah Marai/AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Gidseltagning er blevet af vores bedste våben, sagde en af lederne af den fundamentalistiske afghanske Taleban-milits tidligere i år.

Og det ser umiddelbart ud til at være bekræftet efter, at Sydkoreas regering er gået med til en handel med Taleban for at få løsladt de koreanske nødhjælpsarbejdere, som Taleban bortførte i juli. Efter at have skudt to ud og løsladt yderligere to ud af de 23 koreanere begyndte Taleban i går at frigive de resterende, hvor 12 ud af 19 gidsler blev løsladt, idet den sydkoreanske regering havde bekræftet sin vilje til at trække dens 200 ingeniørsoldater hjem fra den internationale fredsstyrke i Afghanistan.

Taleban fik ikke alle sine krav gennemført. Således gik den afghanske regering ikke med til at løslade prominente fanger fra Taleban, sådan som det tidligere er sket i bytte for vestlige gidsler. Men alene det, at Sydkorea gennem Internationalt Røde Kors har forhandlet mere eller mindre direkte med Taleban vækker bekymring i NATO, der står med ledelsen for ISAF, den internationale fredsstyrke i Afghanistan.

Intern solidaritet
I øjeblikket sidder en tysk ingeniør bortført af Taleban, efter at hans kollega allerede er blevet dræbt, og det har øget diskussionen i Tyskland om det fortsatte engagement i Afghanistan. Taleban har krævet, at Tyskland trækker sine 3.500 soldater hjem fra ISAF, hvilket den tyske regering blankt har afvist.

I NATO er man overbevist om, at ingen af medlemslandene vil give efter for afpresning af Taleban i de fortsatte gidseltagninger, når det gælder den militære indsats. »Det vil være et uhørt brud på den interne solidaritet i alliancen,« som en NATO-kilde udtrykker det.

Men de fortsatte gidseltagninger er med til at øge debatten om, hvorvidt Afghanistan-missionen kan få en succesfyldt afslutning indenfor en overskuelig årrække, når nødhjælps- og genopbygningsarbejde i store dele af Afghanistan hæmmes af Talebans gidseltagninger. Stadig flere internationale organisationer har opgivet at arbejde i den sydlige del af landet, og den afghanske regering opfordrer selv nødhjælpsarbejderne til at vise større forsigtighed.

De 23 sydkoreanske nødhjælpsarbejdere fra en kristen organisation blev således bortført, da de frejdigt og uden at informere politi eller militær var på vej i en bus fra den afghanske hovedstad Kabul til provinsbyen Kandahar, der er en af Talebans højborge.

»Det er en rute, som man ikke kan rejse af uden at være i en konvoj med sikkerhedspersonale. Vi ved, at det er et risikofyldt område,« som en talsmand for det afghanske indenrigsministerium i går udtrykte det.

»Bløde mål«
Fra NATOs side efterlyser man, at de deltagende lande i den internationale koalition i Afghanistan udvikler en fælles strategi om, hvordan man skal forholde sig til gidseltagninger frem for at føre hver sin nationale politik. Italien fik således presset den afghanske regering til at løslade Taleban-fanger for at få en italiensk journalist frigivet af den islamiske milits tidligere i år.

På den anden side ser NATO også Talebans gidseltagninger som et tegn på, at militsen efter indædte kampe med NATOs styrker og den afghanske hær i det seneste år er blevet så svækket, at Taleban i stedet går efter »bløde« mål som vestlige civile og også i stigende grad bruger selvmordsbombere. Sidste sommer og efterår var NATOs styrker herunder også danske soldater involveret i hårde kampe med Taleban i området syd og øst for Kandahar. Men en ny stor frygtet offensiv fra Talebans side er indtil videre udeblevet i år.

I går meddelte det amerikanske militær, at det har dræbt op mod 100 Taleban-militsfolk i kampe i det sydøstlige Afghanistan.