Gidseldramaet trækker tråde fra Texas over Manchester til Afghanistan. Nu er to teenagere anholdt

De to teenagere er fra Manchester. Men der er stadig meget, vi ikke ved om det formodede terrorangreb på synagogen i den lille rige forstad i Texas, hvor fire personer blev holdt som gidsel i weekenden.

En lille rige forstad til Dallas, Colleyville, blev i weekenden ramme om en dramatisk gidselstagning, der trækker tråde til England og en 10-år gammel fængsling af en pakistansk neuroforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Lauer / EPA / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gerningsmanden var 44 år og brite – og han var rejst hele vejen til Texas.

Nu er han død, skudt ned af politiet, før han nåede at forklare, hvad der fik ham til at spille hjemløs, gå ind i en synagoge og tage fire mennesker som gidsel i en rig forstad til Dallas ved navn Colleyville.

Men måske var han ikke alene om sin ugerning, der udspillede sig lørdag. Eller måske kendte andre til hans planer.

Sent søndag meddelte britisk politi, at de havde anholdt to teenagere i Manchester i det nordvestlige England. Vi ved endnu ikke, om der er tale om drenge eller piger, hvor gamle de to teenagere er, eller hvad deres relation er til gerningsmanden.

Vi ved blot, at det britiske politi mener, at de to kan have forbindelse til gidselstagningen, som USAs præsident Joe Biden har kaldt »en terrorhandling«.

Præsidenten har fordømt den 11-timer lange gidselstagning, der endte med, at gerningsmanden, Malik Faisal Akram, blev dræbt, da FBI stormede bygningen.

Alle fire gidsler slap uskadt.

Livestreamet på Facebook

Sådan så det ikke ud til at ende, da det hele begyndte lørdag morgen.

Synagogens gudstjeneste blev livestreamet på Facebook, da man pludselig kunne høre en mand med britisk accent råbe. Et par timer senere blev kameraforbindelsen afbrudt, og politiet tilkaldt.

Den første fange, som man mener er synagogens rabbi, blev frigivet omkring kl. 17 efter lange forhandlinger. Klokken 21 stormede FBI bygningen og frigav de sidste gidsler.

Der er endnu ingen oplysninger om, præcis hvordan, hvornår og hvorfor gerningsmanden blev skudt.

FBI har meddelt, at de går ud fra, at Akram handlede alene og købte våbnene »på gaden« efter han var fløjet til USA, ifølge CNN for omkring fem uger siden.

Han rejste lovligt ind i landet og var ikke på nogen overvågningslister.

Alligevel har britisk politi altså anholdt to unge i Manchester.

Ifølge FBI-agenten Matt DeSarno kommer efterforskningen til at have »global karakter,« skriver The Guardian.

I løbet af live streamen på Facebook kunne man høre Akram nævne Aafia Siddiqui – en pakistansk neuroforsker, som menes at have forbindelser til al-Qaeda, og som i 2010 blev dømt for at forsøge at dræbe to soldater, mens hun var taget til fange i Afghanistan. Siddiqui afsoner en fængselsdom på 86 år i Texas.

I videoen referer gidseltageren til Siddiqui som sin »søster«. De to er ikke i familie, men begge muslimer. Og ifølge den foreløbige efterforskning er der ingen umiddelbar jødisk forbindelse eller årsag til, at gerningsmanden har udset sig en synagoge som gerningssted.

Kort efter gerningsmandens navn blev frigivet, skrev Akrams bror en besked på Blackburn Muslim Community's Facebook side, hvori han forklarer, at Akram »havde psykiske problemer«, og at familien tager afstand fra angreb på alle uanset religiøs baggrund.

Aafia Siddiquis advokat har sagt, at hun absolut intet har at gøre med gidselstagningen i Texas, som hun tager afstand fra, ifølge CNN.

Imens fortsætter efterforskningen i USA og England.