Gidseldrama er et dilemma for Islamisk Stat

Skal organisationen for anden gang fire på sine trusler – eller skal den gøre alvor af dem og henrette en jordansk jagerpilot?

Foto: STRINGER. Familiemedlemmer til den tilfangetagne pilot viser et billede af gidslet frem. Foto: Ahmad Abdo
Læs mere
Fold sammen

Den jordanske regering har stillet et krav, som ikke nødvendigvis er et urimeligt krav: Den vil se varen først. Jordanerne vil i princippet godt deltage i en gidselhandel med Islamisk Stat, men de vil have bevis for, at en tilfangetaget jordansk jagerpilot er i live, og at islamisterne ikke allerede har dræbt ham.

Og dér stod dramaet i aftes dansk tid – og Islamisk Stat kan enten gøre, hvad organisationen har sagt, at den nu vil gøre, »øjeblikkeligt dræbe« den tilfangetagne jordanske pilot. Eller den kan fire på sine trusler og give jordanerne det krævede bevis for, at han er i live.

Logik peger på den sidste løsning, og det vil i givet fald få dramaet til at fortsætte, men logik er oppe mod islamisternes selvforståelse. De har allerede én gang forlænget deadline for gidseldramaet – den første deadline var tirsdag – og hvis de gør det én gang til, vil strammere i organisationen givetvis tale om politisk knæfald for Vestens forhandlingstaktik.

Spillet bliver derudover kompliceret af også at inkludere Japan og et japansk gidsel, en kendt krigsreporter, Kenji Goto.

Tirsdag udsendte Islamisk Stat et foto af Goto og den jordanske pilot, Muath al-Kasaesbeh, som blev taget til fange, efter at hans fly styrtede ned i sidste måned. Først sagde organisationen, at den ville dræbe Goto, hvis ikke Jordan straks løslod en kvindelig selvmordsbomber, som i 2005 overlevede et terrorangreb i Amman.

Men deadlinen tirsdag kom og gik, og torsdag krævede Islamisk Stat så, at selvmordsbomberen skulle udveksles med Goto på et bestemt sted ved den tyrkiske grænse ved solnedgang lokal tid – ellers ville Kasaesbeh blive dræbt.

Efter midnat lokal tid oplyste den jordanske regering, at selvmordsbomberen, Sajida al-Rishawi, stadig var i sin celle, og at man ventede på forsikringer om, at Kasaebeh stadig var i live.