Gerningsmand talte for at udslette hele befolkninger i Mellemøsten: Dræbte ni personer på vandpibecaféer

I sit tilståelsesbrev skriver han om den overlegne hvide races ret til at udslette hele befolkninger i Nordafrika og Mellemøsten, og onsdag aften skød han ni personer på vandpibecaféer.

 

Hvad fik terroristen Tobias R. til at åbne ild mod to vandpibecaféer og dræbe ni personer i Hanau i Tyskland onsdag aften?

Hans tilståelsesbrev og videoer på nettet tegner et dystert billede af en mand, der var motiveret af højreekstreme fantasier om racehygiejne og paranoide forestillinger om et hemmeligt netværk, der med sindelagskontrol og tilbedelse af Satan styrer og overvåger både Tyskland og USA.

Det skriver flere tyske medier. Både fra politiet og Tysklands antiterrorenhed, som nu efterforsker skyderierne som terror, er der mistanke om, at Tobias R., som han bliver omtalt, har haft et højreekstremt og fremmedfjendsk motiv.

Han dræbte ni personer på de to vandpibecaféer og blev selv fundet død i sin lejlighed – angiveligt sammen med sin mor, som også var død. I alt er 11 personer altså døde efter skyderierne.

Han havde efterladt sig et tilståelsesbrev, hvori han blandt andet skriver om et behov for at »udslette« de mennesker, der ikke kan udvises af landet.

Et »manifest«

Peter R. Neumann, forfatter og professor ved Kings College i London, har angiveligt læst det tilståelsesbrev, som gerningsmanden har efterladt sig, efter at den tyske avis Bild har delt det med ham. Han beskriver det som et 24 sider langt »manifest«, skrevet på »fremragende tysk« uden en eneste grammatisk fejl eller stavefejl.

»Han hader udlændinge og ikkehvide personer. Selv om han ikke understreger noget om islam, opfordrer han til udslettelse af hele landes befolkninger i Nordafrika, Mellemøsten og Centralasien (lande, som er hovedsageligt muslimske),« skriver Peter R. Neumann om manifestet.

I tilståelsesbrevet skriver Tobias R. blandt andet, at befolkningerne kan udslettes, fordi han mener, at det er videnskabeligt bevist, at den hvide race er overlegen. Det er klassisk racehygiejne, forklarer Peter R. Neumann på Twitter.

I sit manifest skriver Tobias R. angiveligt også, at han aldrig har været sammen med en kvinde, og at det i de sidste 18 år af hans liv er et valg, han aktivt selv har truffet. Han tilhører det såkaldte incelmiljø på internettet – en engelsk betegnelse for den subkultur, der findes på nettet for mænd, som er i ufrivilligt cølibat.

De har adskillige kvindehadske chatfora på nettet og ofte forbindelser til den yderste højrefløj. Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan 47 personer er blevet dræbt af frustrerede mænd med tilknytning til det såkaldte incelmiljø i de seneste fem år.

Tobias R. hævder i tilståelsesbrevet også, at han hele sit liv har været under overvågning af efterretningstjenester. Præsident Donald Trump har stjålet flere af hans idéer, påstår han.

Inden sin død lagde terroristen angiveligt en næsten time lang video på nettet. I den forklarer han, at et hemmeligt organ med stor magt angiveligt styrer Tyskland, og han taler desuden negativt om migranter fra arabiske lande og Tyrkiet ifølge dpa.

Bild har desuden trykt et skærmbillede fra en video, som den formodede gerningsmand lagde på YouTube for seks dage siden. I den advarer han amerikanske seere om, at deres land styres af et hemmeligt netværk, der benytter sig af sindelagskontrol og tilbeder Satan på militærbaser under jorden.

Det er ikke officielt bekræftet, at manden på YouTube-videoen, som Berlingske har set, er den samme Tobias R., som politiet mener står bag skyderierne.

Ringede med klokke

Gerningsmanden i Hanau angreb to vandpibecaféer. Omkring klokken 22 gik han ind på den første vandpibecafé i bydelen Heumarkt i det centrale Hanau. Der ringede han angiveligt med en klokke, inden han skød ind i flokken af gæster, der sad samlet omkring borde og røg vandpibe i rygeområdet.

Ikke meget vides om ofrene, men ifølge Bild var der fem unge, heriblandt én kvinde, som blev skudt på caféen. De var ifølge Bild kurdere.

»Ofrene er personer, vi har kendt i årevis,« har caféchefens søn fortalt til det tyske nyhedsbureau dpa.

Efter det første skyderi flygtede gerningsmanden i bil til en bydel ved navn Kesselstadt i den vestlige del af Hanau, skriver Ritzau. Her angreb han vandpibecafé nummer to.

Gerningsmandens angreb lægger sig i en længere række af angreb begået af ekstremister på tysk jord. Især angreb udført af personer eller grupper på den yderste højrefløj er en stigende bekymring for myndighederne.

I december annoncerede den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, at han vil oprette 600 nye stillinger i efterretningstjenesten. De skal bruges på at overvåge potentielt voldelige højreekstremister, lød det dengang.

I oktober sidste år blev to personer dræbt i et antisemitisk angreb i den østtyske by Halle. Og fredag anholdt tysk politi 12 medlemmer af en ekstremistisk højrefløjsgruppe. Anholdelserne skete efter mistanke om, at gruppen havde planlagt storstilede angreb på moskéer.

Hanau huser næsten 100.000 indbyggere og ligger 20 kilometer fra Frankfurt.