Gerningsmand i Las Vegas havde 42 skydevåben - og udstyr til at affyre op imod 700 skud i minuttet

Den 64-årige, pensionerede revisor, der søndag aften lokal tid skød mod koncertgængere i Las Vegas, havde ikke mindre end 23 skydevåben på sit hotelværelse i spillebyen og yderligere 19 i sit hjem. Våbendebatten raser igen.

Broren til gerningsmanden har i et interview med den amerikanske tv-station CBS fortalt, at den 64-årige ikke er nogen ivrig pistolmand, og han undrer sig over, hvor broren har fået våbnene fra: »At han var i besiddelse af den slags våben er bare…hvor i helvede fik han automatiske våben fra? Han har ingen militær baggrund eller sådan noget,« siger Eric Paddock. Fold sammen
Læs mere

42 skydevåben, flere tusinde patroner og sprængstoffer.

Så omfattende var det våbenarsenal, 64-årige Stephen Paddock var i besiddelse af, inden han søndag aften lokal tid angreb koncertgæster i den amerikanske spilleby Las Vegas.

Efter han torsdag checkede ind på The Mandalay Bay Hotel, har han transporteret ikke mindre end 23 skydevåben ind på hotelværelset på 32. etage. Heriblandt rifler og mindst et automatgevær af typen AR-15, der ligner militærets M16-rifler. Derudover har politiet fundet 19 skydevåben i Stephen Paddocks hjem i Mesquite, 130 kilometer derfra. Politiet har også fundet »elektroniske enheder«, beskrivelsen har politiet hidtil ikke ønsket at uddybe. Det skriver den amerikanske TV-station CNN og The Guardian.

Den lokale sherif Joseph Lombardo har fortalt, at der var kikkertsigte på flere af riflerne i hotelværelset. Fra værelset har den pensionerede revisor skudt ned mod de 22.000 tilskuere på den anden side af hovedgaden The Strip, hvor folk var mødt frem til en udendørs koncert under musikfestivalen Route 91 Harvest Festival. Han dræbte 59 personer og sårede over 500 såret, lyder de seneste meldinger.

Cirka halvanden time efter, at politiet fik de første meldinger om skud, fandt de frem til Stephen Padddocks hotelværelse. Her skød han mod politiet gennem døren, fortæller sheriffen, inden han begik selvmord, umiddelbart inden politiet brød ind.

700 skud i minuttet

Ifølge nyhedsbureaet AP er der også fundet særligt våbenudstyr kaldet »bump-stock« i hotelværelset. Det oplyser unavngivne kilder tæt på efterforskningen til mediet. Om det blev brugt er endnu uvist, men det kan gøre et semi-automatisk skydevåben noget nær fuldautomatisk, så der kan affyres op imod 700 skud i minuttet, skriver USA Today. Med et fuldautomatisk våben affyres flere skud med kun et fingertræk på aftrækkeren.

Lyden af skud affyret på videoer optaget af angrebet tyder på, at den særlige anordning blev brugt, skriver USA Today. Og i et interview med CNN fortæller en tilskuer ved navn Taylor Benge, at han hørte mindst »200-300« skud. Han kunne se en ung mand med skudsår i halsen ubevægelig et par meter fra der, hvor han stod.

»Derefter begyndte folk at falde som fluer,« har han fortalt til CNN.

»Skuddene fortsatte i det uendelige,« siger et andet vidne, Kimberly Chilcote, til TV-stationen.

Der er strenge restriktioner på helautomatiske våben i USA, men anordningen, som kan gøre halvautomatiske våben noget nær helautomatiske, er billig og lovlig og kan købes på nettet, skriver USA Today.

I Nevada er halvautomatiske våben let tilgængelige

Nogle amerikanske delstater forbyder salg af semiautomatiske våben til civile, men i delstaten Nevada, hvor byen Las Vegas ligger, er de tilladt.

En del af gerningsmandens våben er købt i butikken Guns & Guitars i hans hjemby Mesquite, skriver USA Today, der har fået følgende udtalelse fra ejeren:

»Hr. Paddock var kunde og købte skydevåben fra vores butik, men alle nødvendige baggrundskontroller og procedurer blev fulgt som krævet af lokal, statslig og føderal lov. Han gav aldrig nogen indikation på eller grund til at tro, at han var ustabil eller uegnet på noget tidspunkt.«

Salg af semiautomatiske våben, der i udseende ligner helautomatiske militærrifler, har været voldsomt debatteret i årtier. Demokraterne argumenterer for, at de skal forbydes, mens våbentilhængere mener, de skal være tilladt, og at de i øvrigt ikke er farligere end semi-automatiske jagtrifler, som ikke er politisk kontroversielle.

Våbenloven til debat endnu en gang

Efter tidligere masseskyderier har demokrater argumenteret for, at Kongressen skal indføre et bredt forbud mod halvautomatiske rifler, der ligner militærvåben. Med angrebet i Las Vegas er diskussionen blusset op på ny.

Mens demokraterne kræver en strammere våbenlovgivning, beskylder republikanerne på den anden side partiet for at politisere det tragiske angreb.

»Kongressen må nu stemme for lovgivning, der sikrer vores borgere. Og det kan vi gøre ved at lave love, der forhindrer, at våben falder i de forkerte hænder,« siger demokrat og mindretalsleder i Senatet Chuck Schumer, ifølge Ritzau.

Senator og demokrat Chris Murphy siger, at det er på tide, at Kongressen »letter røven og gør noget«.

Præsident Donald Trump opfordrer amerikanerne til at stå sammen efter angrebet. Han får støtte fra National Rifle Association, der kæmper for amerikanernes ret til at bære våben og er modstander af enhver stramning af våbenloven.

»I øjeblikke af tragedie og rædsel står Amerika sammen som ét. Som det altid har gjort,« sagde Donald Trump mandag.

De fleste skuddrab i USA sker med almindelige pistoler. Rifler af enhver art er kun brugt i 3,5 procent af de drab, der blev begået med skydevåben fra 2010 til 2014, skriver The Guardian.

Herunder ses en grafik, der viser hotellet The Mandalay Bay Hotel, hvor gerningsmanden skød fra, og det udendørs område, hvor koncerten foregik.