Gerningsmand efterlader chokeret nabolag

Den 18-årige tysk-iranske gerningsmand, der står bag skuddrabet på ni handlende i et indkøbscenter i München, var ifølge en nabo en stille dreng, der »spillede fodbold ligesom alle de andre«. Han boede på et værelse hos sine forældre og brugte timevis på at spille skydespil på nettet.

To berørte kvinder ved en metrostation i nærheden af Olympia-Einkaufszentrum, hvor ni handlende fredag aften mistede livet, da en ung pistolbevæbnet mand gik amok. Den 18-årige gerningsmand, der efter sin udåd også tog sig selv af dage, boede på et værelse hos sine forældre, hvor en ransagning har vist, at han var stærkt fascineret af et skoleskyderi, der fandt sted i Tyskland i 2009, og at han desuden brugte meget tid på at spille skydespil på nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

München/København: »Wilkommen«, »Welcome«, »Bienvenue«, »Benvenuto«, står der på dørmåtten foran en lejlighed i München-bydelen Maxvorstadt. Bag døren boede den mand, som hele verden lige nu taler om, sammen med sin familie. Den 18-årige tysk-iranske gerningsmand, der skød og dræbte ni og sårede 27 under et skudangreb i og omkring indkøbscenteret Olympia fredag aften, boede på et værelse i sine forældres lejlighed et sted inde bag den grønne døg.

Dørklokken kimer for sig selv, og der er ingen, der åbner, når man ringer på døren. Berlingske ankommer til gerningsmandens hjem et par timer efter, tysk politi har afsluttet deres ransagning af hjemmet.

Ransagningens primære formål var at finde ud af, om den 18-årige var blevet hjulpet eller inspireret af andre til sit angreb. På et pressemøde lørdag middag fastslog Münchens politidirektør, at det ikke var tilfældet, og at tysk-iranerne har været alene om angrebet. En gennemgang af den 18-åriges computer og personlige ejendele viste igen tegn på, at han skulle have haft kontakt til islamistiske grupper eller have gennemført sit angreb ud fra et politisk motiv.

Navnet på den 18-årige mand er endnu ikke offentliggjort, men han beskrives af de tyske myndigheder som »en klassisk, ensom amokløber«. Han havde problemer i skolen, var depressiv og brugte adskillige timer på at spille skydespil på nettet.

Desuden er der fundet materiale, der indikerer, at den 18-årige har været dybt fascineret af et skoleskyderi, der fandt sted i Tyskland i 2009 i Winnenden nær Stuttgart i det sydlige Tyskland. Dengang skød og dræbte en 17-årig mand iklædt sort militæruniform 15 personer - de fleste elever - på den tekniske skole, Albertville Real­schule.

Ingen islamistiske sympatier

Berlingske har talt med en nabo til attentatmanden. Han er bekymret for roen i kvarteret og for fremtiden. Problemet er efter hans opfattelse, at de unge kommer for let til våben.

Naboen har kendt attentatmandens familie i fem år, og der var efter hans opfattelse ingen problemer.

»Han (gerningsmander, red.) spillede fodbold som de andre. Men han kommunikerede ikke meget. Når man mødte ham på gangen, sagde han hverken goddag eller noget,« siger naboen.

Var han kendt i det muslimske miljø?
»Jeg er selv muslim og går i moskeen hver uge, men har aldrig set ham der. Forældrene var helt okay. Ingen af dem har islamistiske sympatier,« siger naboen.

Ved lejligheden nedenunder står et lyserødt Hello Kitty-løbehjul og et par stribede gummistøvler i børnestørrelse.

En lejlighed længere nede bor en kvinde, der ikke vil have sit navn i avisen. Hendes datter dukker også op i døråbningen, og kvinden erklærer sig »chokeret« over at bo i samme opgang som den mand, politiet regner med står bag drabet på ni personer, primært unge mellem 14 og 45 år.

Der er ingen klassiske tyske navne i den seks etager høje ejendom.

Uden for opgangen skinner solen på de lokale fra München-bydelen, der cykler forbi på cykelstien. Andre går lørdagstur med deres hunde eller drikker kaffe på en lille café ved siden af opgangen. Sporvognen haster forbi, og kun en gruppe forsamlede journalister afslører, at det ikke er en hvilken som helst anden opgang i kvarteret.

 

LÆS MERE