Gerningsmand bag London-angreb har været anmeldt for at indoktrinere børn

Den britiske statsborger Khuram Shazad Butt har tidligere været i den britiske efterretningstjenestes søgelys. Han er blevet anmeldt to gange tidligere – en gang for at indoktrinere børn.

I Storbritannien er der ifølge The Guardian 3.000 personer på en liste over mistænkte med »jihadistiske aktiviteter« - og i denne pulje var altså Butt for to år siden. Derudover er der over 20.000 tidligere mistænkte – heriblandt var selvmordsbomberen Salman Abedi, der sprang en bombe under Ariana Grande-koncerten i Manchester Arena i sidste måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ene af de tre mænd der lørdag blev dræbt efter at have angrebet tilfældige mennesker i det centrale London, har påkaldt sig særlig stor opmærksomhed.

Den 27-årige britiske statsborger Khuram Shazad Butt har en noget blakket fortid og har flere gange været i søgelyset hos britisk politi og den britiske efterretningstjeneste.

To gange har Butt, der er født i Pakistan, været anmeldt til politiet – den ene gang for at skaffe sig adgang til islamistisk propaganda online og den anden for at forsøge at indoktrinere børn. Det skriver The Independent.

Han har desuden optrådt i dokumentaren »The Jihadis Next Door« (»Jihadisten inde hos naboen«, red.), der handler om britiske jihadister og blev vist på Channel 4. I dokumentaren ses Butt, ifølge britiske medier, med et af terrornetværket Islamisk Stats sort-hvide flag og er i en senere seance i konfrontation med politiet.

Dokumentaren er ifølge The Sun set af 1,2 millioner mennesker.

Smidt ud af lokal moské

Butts ekstremistiske tilgang til islam kom desuden til udtryk i den lokale moské i Barking i London, hvor han efter gentagne gange at være kommet på tværs med moskeens imam på grund af Butts radikale, fundamentalistiske holdninger, blev bortvist.

Der er således flere faktorer, der har gjort, at den britiske efterretningstjeneste, MI5, for et par år siden valgte at holde et særligt vågent øje med Butt.

I 2015 blev han således overvåget på grund af mistanke om ekstremistiske holdninger.

»Der var dog ikke efterretninger, der tydede på, at et angreb som dette var forestående, og efterforskningen blev dermed nedprioriteret,« sagde talsmand for politiet i London, Mark Rowley, på en pressekonference mandag.

I Storbritannien er der ifølge The Guardian 3.000 personer på en liste over mistænkte med »jihadistiske aktiviteter« - og i denne pulje var altså Butt for to år siden. Derudover er der over 20.000 tidligere mistænkte – heriblandt selvmordsbomberen Salman Abedi, der sprang en bombe under en Ariana Grande-koncerten i Manchester Arena i sidste måned og dræbte 22 personer, heraf flere børn.

Khuram Shazad Butt var iført en fodboldtrøje fra den britiske klub Arsenal og et attrap selvmordsbælte, da han blev skudt af politiet. Han var gift på tredje år og efterlader sig to børn.

Tilhørte lokalt jihadist-netværk

Den anden af de tre gerningsmænd, der er blevet identificeret, er 30-årige Rachid Redouane, som tidligere har hævdet at komme fra både Marokko og Libyen. Men han var angiveligt irsk statsborger. Redouane har ifølge de britiske myndigheder også brugt et andet navn, Racid Elkhdar, og en anden fødselsdato i 1991.

Modsat Butt var han ikke tidligere kendt af politiet.

Han kom, ligesom Butt, fra Barking i det østlige London. Begge menes at være en del af et lokalt jihadist-netværk i byen, skriver The Independent. Flere ransagninger er siden foretaget i bydelen.

Den tredje gerningsmand er endnu ikke blevet officielt identificeret.

Theresa May har slået fast, at gerningsmændene var radikale islamister, og politichef i London Cressida Dick oplyste mandag ifølge Ritzau, at truslen mod Storbritannien er »hjemlig« og således ikke ser ud til at være orkestreret fra udlandet.

Britisk politi er fortsat i gang med at kortlægge de tre mænds færden og vil derfor fortsat gerne i kontakt med folk, som kan berette om, hvor de færdes.

Ransagninger pågår fortsat

Lørdag aften torpederede de tre mænd en række fodgængere på London Bridge i det centrale London, da de kom kørende i en varevogn. Efterfølgende fortsatte de hen til et kvarter med mange restauranter, hoppede ud af bilen, og gik til angreb på tilfældige med knive.

Syv personer blev dræbt og 48 såret – af dem var 18 fortsat i kritisk tilstand mandag aften.

Alle tre mænd blev skuddræbt af politiet blot otte minutter efter, politiet modtog det første alarmopkald. Ifølge The Guardian affyrede politiet i alt 46 skud mod de tre gerningsmænd.

Siden har der været adskillige ransagninger rundt omkring i Storbritannien. Senest omkring kl. 01.30 lokal tid tirsdag, hvor britisk politi foretog en ransagning på en adresse i bydelen Ilford tæt på Barking. Ingen er på nuværende tidspunkt anholdt, skrev politiet i London, The Metropolitan Police, kort før kl. 7 dansk tid i en pressemeddelelse.

På ni uger har Storbritannien således været ramt af tre terrorangreb, mens yderligere fem er forpurret, oplyste talsperson for politiet i London, Mark Rowley, ifølge The Guardian.

22. maj blev et spillested i Manchester angrebet, mens det amerikanske teenageidol Ariana Grande gav koncert, og to måneder forinden, 22. marts, var Westminster i det centrale London ramme for et terrorangreb.