Geraldine Ferraro er død

Den første kvindelige vicepræsidentkandidat i USA er død af blodkræft på et sygehus i Boston. Hun blev 75 år.

Geraldine Ferraro i 1998. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske demokratiske politiker Geraldine Ferraro, der var den første kvindelige vicepræsidentkandidat, under Walter Mondale i 1984, er død lørdag. Hun blev 75 år, skriver amerikanske medier.

Ferraro døde på Massachussetts General Hospital i Boston af leukæmi efter at have været syg i 12 år, lyder det i en erklæring fra hendes familie.

Geraldine Ferraro var en velformuleret politiker, der gjorde sig godt på tv. Hun var en dynamisk kongreskvinde fra New York, der sad i tre perioder, da Mondale håndplukkede hende fra det i øvrigt mandsdominerede Repræsentanternes Hus.

Hendes optræden på den demokratiske stemmeseddel gav anledning til spænding om udfaldet af valget, særligt blandt kvinder i alle aldre.

På valgdagen besejrede republikaneren Ronald Reagan og vicepræsident George Bush Mondale og Ferrero i en jordskredssejr. De vandt i alle stater undtaget Mondales hjemstat, Minnesota.

Hyldede Mondale

I forbindelse med sin tale på valgaftenen, da Ferrero erkendte nederlaget, opfordrede hun amerikanerne til at støtte den genvalgte amerikanske præsident. Samtidig hyldede hun Mondale for at hjælpe kvinder til at nå nye højder i det politiske system.

- I to århundrede har kandidater opstillet som præsidentkandidater. Ikke en fra et stort parti har nogen sinde spurgt en kvinde om at være sin støtte - før Walter Mondale, sagde hun den gang og tilføjede:

- Kampagner, selv om man taber dem, tjener et formål. Mit kandidatur viser, at dagene med kønsdiskrimination er talte. Amerikanske vil aldrig mere falde tilbage til at være andenrangsborgere.

/ritzau/Reuters