George Floyds død udløser global protest mod racisme: For anden weekend i træk går europæere på gaden

Fra USA til København til Paris. George Floyds død har ramt en nerve, som får tusinder på gaden i protest mod systematisk racisme.

Modargumentet til myndighedernes opfordring om at blive hjemme er ganske ligefrem: Racisme er også en pandemi – og nej, demonstrationerne kan ikke vente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronny Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix

En video på otte minutter og 46 sekunder har på det nærmeste fået racismedebatten til at eksplodere verden over. Nu handler det ikke længere om George Floyd og politibrutalitet i USA – det handler om racisme i alle lande.

Anti-racistiske demonstrationer begyndte i den amerikanske storby Minneapolis i delstaten Minnesota efter politidrabet på afroamerikanske George Floyd. To uger senere har demonstrationerne spredt sig til samtlige 50 delstater i USA og nu også til flere europæiske lande.

Knap 20.000 trodsede forsamlingsforbuddet og gik på gaderne i Paris tirsdag og lørdag. Her handlede det ikke kun om George Floyd, men også Adama Traoré – en 24-årig sort mand, som døde i politiets varetægt i 2016.

Adama Traoré blev anholdt i Paris efter uenigheder i forbindelse med en identitetskontrol. En af de tre politibetjente, som var til stede, har fortalt efterforskere, at alle tre betjente holdt Adama Traoré nede med deres kropsvægt. Den 24-årige mistede bevidstheden i politibilen og var fortsat i håndjern, da ambulancereddere nåede frem til politistationen, hvor han blev erklæret død.

Nu sammenlignes George Floyds død med Adama Traorés.

»De døde præcis på samme måde. De blev begge holdt nede af tre betjente,« forklarer den afdødes søster til CNN.

Også i Tyskland raser debatten. Lørdag gik flere tusinde demonstranter på gaderne i blandt andet Berlin, Hamburg og München. Og listen over lande, også lande uden for Europa, hvor der har været demonstrationer, er lang.

»Vi er stadigvæk midt i en sundhedskrise«

Fredag opfordrede Storbritanniens sundhedsminister, Matt Hancock, briterne til ikke at forsamle sig i grupper større end seks mennesker uanset grund.

»Som så mange andre er jeg rystet over George Floyds død. Jeg forstår godt, hvorfor folk er oprevet, men vi er stadig midt i en sundhedskrise, og coronavirus er fortsat en reel trussel,« lød det fra ministeren.

Det afholdt dog ikke flere tusinde fra at demonstrere, blandt andet i London, for anden weekend i træk.

Modargumentet til myndighedernes opfordring om at blive hjemme er simpel: Racisme er også en pandemi – og nej, demonstrationerne kan ikke vente.

»Jeg føler, at det, der skete i USA, var gnisten, som blev udløst alle steder. Og racisme hænder også her – jeg har selv oplevet den,« siger en demonstrant fra London til CNN.

»Racisme er lige så stor en virus som corona. Så jeg tager min maske på, og gør det der er nødvendigt,« lyder det fra 21-årige Olusikemi ved Black Lives Matter-demonstrationen i København 31. maj 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Samme argument lød ved den første Black Lives Matter-demonstration i København 31. maj.

Olusikemi på 21 år deltog i demonstrationen, hvor hun bar mundbind, som hun tog af, når hun skulle tale eller deltage i råbene. Da Berlingske spurgte hende. hvordan hun havde det med at deltage til en demonstration med flere tusinder under en pandemi, var svaret kort og kontant:

»Racisme er lige så stor en virus som corona, så jeg tager min maske på, og gør det, der er nødvendigt.«

Søndag bliver der endnu en gang afholdt en Black Lives Matter-demonstration i København. Den begynder klokken 14 foran den amerikanske ambassade på Østerbro i København og slutter klokken 16 foran Christiansborg. I skrivende stund har over 11.000 på Facebook trykket »deltager« ved begivenheden.