George Floyd drømte om at »berøre verden«: Tirsdag blev han begravet

Siden George Floyd 25. maj døde i politiets varetægt, har millioner af mennesker marcheret i hans navn under de gigantiske protester mod racisme og politivold på tværs af USA. Tirsdag blev han begravet ved siden af sin mor.

Familie og gæster deltog tirsdag i den private begravelse af George Floyd. 25. maj døde han i politiets varetægt i Minneapolis, og siden er store protester mod politivold og racisme rullet henover landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: David J. Phillip/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

George Floyd ville »berøre verden«. Sådan sagde han i hvert fald på sin sidste skoledag, da han og hans venner talte om, hvad de ville efter gymnasiet. Dengang var han 17 år gammel og drømte om en professionel basket- eller baseballkarriere.

Det var det første, hans gamle skolekammerat, Jonathan Veal, huskede om ham, da George Floyds navn pludselig blev råbt i gaderne på tværs af USA.

»Han ville ikke have kunnet forestille sig den tragiske årsag til, at folk ville komme til at kende hans navn,« siger Jonathan Veal nu til The New York Times.

For det var med sin død – i Minneapolis i fire politibetjentes varetægt – at George Floyd kom til at berøre verden.

Mens han lå i håndjern på asfalten, pressede en hvid politibetjent sit knæ i halsen på den 46-årige ubevæbnede, sorte mand. Flere gange forsøgte han at fortælle betjenten, at han ikke kunne trække vejret, at han var ved at dø.

Men efter otte minutter og 46 sekunder var George Floyd væk. Inden han døde, kaldte han på sin mor. Tirsdag blev han begravet ved siden af hende i Houston, Texas.

George Floyds død har de seneste to uger ført til gigantiske protester mod systemisk racisme og politivold mod sorte på tværs af USA. Ikke siden 1968 har USA set så store protester mod racisme i landet.

Mens demonstranterne har marcheret i gader tværs over USA – og i flere europæiske hovedstæder – er der blevet afholdt flere offentlige mindehøjtideligheder for George Floyd. Tirsdag var det familiens tur til at holde en privat begravelse i Houston.

Over 500 mennesker stimlede sammen i kirken iført mundbind. Uden for kirken stod massevis af mennesker for at vise deres respekt, og efter ceremonien fulgte de processionen til den 46-åriges gravsted.

»Amerika kan gøre det bedre. Amerika har ikke andet valg end at gøre det bedre. Det handler om, hvem vi er – og hvem vil vil være. Hvis det lykkes, har vi et svar, når vores børn spørger os hvorfor. Så vil jeres far have ændret verden,« sagde Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, i en videobesked til George Floyds familie og pårørende ved begravelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Under begravelsen blev det gjort klart, at ceremonien, som var fyldt med gospel, bevægende taler og musik, skulle være en fejring af livet – og af George Floyds liv, lød det.

Det var den kendte borgerrettighedsaktivist, Al Sharpton fra New York, som gav det sidste mindeord for George Floyd. Han er blandt andet kendt for sin anti-racistiske aktivisme, sit virke som præst og tv-vært, og i 2004 stillede han op til Demokraternes præsidentpost. Det var også ham, der agerede vært for mindehøjtidelighederne for George Floyd i Houston mandag - og ved en mindehøjtideloghed i Minneapolis i sidste uge.

Og han opfordrede både kirkegængere og demonstranter til fortsat at kæmpe for George Floyd, efter han blev lagt i graven:

»Liv som Georges kommer ikke til at betyde noget, før nogen har betalt prisen for at have taget det,« sagde han blandt andet:

»Det har var ikke bare en tragedie. Det var en forbrydelse.«

Og så talte han direkte til George Floyd:

»George, du sagde, du ville berøre verden. Det skabte Gud dig til. Men du berørte ikke verden på en basketballbane. I hele veden råber millioner af mennesker i stedet dit navn, mens de marcherer i gaderne,« sagde han:

»Som vi lægger dig til hvile i dag, skal du vide, at bevægelsen ikke vil hvile, før vi har fået retfærdiged. Din familie kommer til at savne dig. Men din nation vil altid huske dit navn. For dit navn var et, der repræsenterede os alle, og din lidelse repræsenterede vores lidelse. Du kæmpede en god kamp. Få din hvile nu. Se din mor. Vi vil kæmpe videre.«

Al Sharpton holdt det sidste mindeord for George Floyd ved begravelsen i Houston tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: GETTY IMAGES.

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, havde forud for begravelsen tirsdag optaget en videobesked til George Floyds familie og pårørende ved begravelsen. I videoen talte han direkte til George Floyds fem børn og to børnebørn.

»Jeg ved, at I savner jeres far,« sagde den tidligere vicepræsident, inden han henvendte sig direkte til George Floyds yngste, seksårige datter, Gianna:

»Din far kigger ned på dig, og han er så stolt af dig. Jeg ved, at du savner det bamsekram, kun han kunne give. De mange timer, han brugte på at lege lige den leg, du ville lege, fordi han elskede at se dig smile,« fortsatte han.

»Og jeg ved, at du har mange spørgsmål. Alt for mange sorte børn har desværre måttet stille de samme spørgsmål i generationer: »Hvorfor?« Hvorfor er far væk?«

Joe Biden gjorde det klart, at han håber, at de nuværende protester kan inspirere til reel politisk forandring.

»Amerika kan gøre det bedre. Amerika har ikke andet valg end at gøre det bedre. Det handler om, hvem vi er – og hvem vil vil være,« sagde Joe Biden.

»Hvis det lykkes, har vi et svar, når vores børn spørger os hvorfor. Så vil din far have ændret verden.«