George Bush vil lytte til demonstranterne i USA: »Mange tvivler på retfærdigheden i vores land og med god grund«

Den tidligere republikanske præsident George W. Bush udtaler sig nu om protesterne, der udspiller sig på tværs af USA.

Den tidligere præsident George W. Bush opfordrer folk til at lytte til, hvad demonstranterne har at sige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er tid til at lytte.«

Sådan formulerer den tidligere præsident, republikaneren George W. Bush sig i den pressemeddelelse, han tirsdag sendte ud om de gigantiske protester, der udspiller sig tværs over USA.

I brevet, som kan læses i sin fulde længde hos CNN, skriver han, at både han og hans kone har været dybt berørte af »den brutale kvælning« af 46-årige George Floyd, hvis død antændte de landsdækkende protester mod racisme og politivold mod sorte i sidste uge.

»Vi har afholdt os fra at sige noget, fordi det ikke er tiden til at belære nogen. Det er tid til at lytte. Det er tid til, at vi i Amerika undersøger vores tragiske fejltrin – og når vi gør det, vil vi også se vores formildende styrker,« skriver han.

På den ene side vidner det for eksempel om »chokerende fejltrin«, at sorte amerikanere, særligt unge afroamerikanske mænd, bliver truet og chikaneret af ordensmagten i deres eget land, skriver han.

Men på den anden side vidner det om landets styrke, når »demonstranter, beskyttet af ansvarlige ordenshåndhævere, marcherer for en bedre fremtid«.

New York, 2. juni. En sort mand deltager i protesterne mod politivold og systemisk racisme i landet. Politiet er mødt massivt op ved Manhattan-broen fra Brooklyn for at hindre demonstranterne i at komme over. De har udgangsforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Heins/AP/Ritzau Scanpix.

Ikke desto mindre kalder han de nuværende begivenheder i USA for tragiske:

»Denne tragedie – i en lang række af lignende tragedier – rejser et spørgsmål, som skulle være stillet for længe siden: Hvordan stopper vi systemisk racisme i vores samfund? Den eneste måde, vi kan se os selv i det rette lys på, er ved at lytte til de mange stemmer, som er i smerte og sorg,« skriver han:

»De, der forsøger at fortie de stemmer, forstår ikke meningen med Amerika – eller hvordan det kan blive et bedre sted.«

Det har altid været USAs største udfordring at forene de mennesker med vidt forskellige baggrunde, som bor og lever i landet, skriver den tidligere præsident. Men det er nøjagtigt, hvad USAs helte tidligere har gjort – fra Harriet Tubman til Abraham Lincoln og Martin Luther King Jr.

Med deres aktivisme afslørede de også dybe uretfærdigheder i det amerikanske samfund, som for størstedelen af amerikanerne ofte var svære at forlige sig med, skriver George W. Bush.

»Det er nøjagtigt dér, vi står nu. Mange tvivler på retfærdigheden i vores land og med god grund. Sorte mennesker ser gentagne gange deres rettigheder krænket, uden at det får en hurtig og passende respons fra amerikanske institutioner,« skriver den tidligere præsident.

Siden den 46-årige George Floyd døde under en anholdelse, har amerikanere landet over protesteret mod racisme og politivold mod sorte amerikanere i landet. Her foran Det Hvide Hus 2. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Samuel Corum/AP/Ritzau Scanpix.

Han tager afstand fra de voldelige episoder, der har udspillet sig ved flere protester, hvor nogle folk for eksempel har smadret butiksruder og plyndret butikker i ly af demonstrationerne:

»Vi ved, at holdbar fred kun kommer gennem fredelige tiltag. Plyndringer er ikke frihed, og ødelæggelse er ikke fremskridt. Men vi ved også, at holdbar fred kræver oprigtige, lige rettigheder. Lov og orden afhænger i sidste ende af, om det juridiske system er retfærdigt og legitimt. Og det er alles pligt at få retfærdighed for alle.«

»Der er en bedre vej – empatiens vej – med gensidig forpligtelse, handling og fred rodfæstet i retfærdighed. Jeg tror på, at amerikanerne vil vælge den bedre vej.«