Geografi er en uhåndterlig størrelse

Det gamle verdenskort med oprindelse tilbage i 1596 erstattes i den amerikanske by Boston nu af et nyt, som skal vise eleverne verden på en ny måde.

Skolevæsnet i Boston har bogstaveligt talt ændret elevernes verdenssyn:

Man har besluttet at udskifte det klassiske, 400 år gamle verdenskort med en nyere og mere retvisende afbildning af vores fælles hjemstavn, og det har haft store konsekvenser.

Traditionelle verdenskort trækker en ubrudt linje tilbage til den flamske kartograf Gerardus Mercator, der i 1596 tegnede et verdenskort ved at forestille sig Jorden som en cylinder. Det betyder imidlertid, at de polare egne bliver relativt forstørrede i forhold til områder tættere på ækvator.

Vi har for eksempel vænnet os til, at Grønland fremstår betydeligt større end Indien. Reelt er Grønland en halv gang mindre end det indiske subkontinent.

I en tid præget af falske nyheder og alternative kendsgerninger kan det virke dristigt at rokke ved indgroede forestillinger, men de gode folk i Boston er netop opsat på at »afkolonisere pensum«.

Det sagde vicedirektør i skolevæsenet, Colin Rose, til den lokale avis, Boston Globe.

Det handler om at eliminere strukturelle fordomme inden for skolesystemet:

»Så det her handler om kort, men det handler ikke om kort alene,« sagde Colin Rose.

»Det handler om et paradigmeskift i vores skoledistrikt. Vi har haft et indgroet syn, som var meget eurocentrisk. Hvordan taler vi om andre synsvinkler? Det her er en glimrende begyndelse.«

Det nye og mere moderne verdenskort er tegnet af tyskeren Arno Peters i 1974. Det viser verdens lande og områder i deres sande indbyrdes proportioner, og »Peters Projektion« er da også blevet annammet af De Forenede Nationer.

Landkort gør imidlertid andet og mere end blot at vise verdens have og landområder.

De udgør samtidig et vidnesbyrd om, hvordan verden skal tolkes og prioriteres. Bare tænk på amerikanernes irriterende vane med at tegne verdenskort med USA i midten, hvor Europa hænger og dingler helt ude i højre side, mens Rusland på betryggende vis er skåret over i to.

Kineserne gør noget lignende, idet de vitterlig anbringer Riget i Midten sammen med kuriositeter som Lilli­put, Brobdingnag og den flyvende ø Laputa fra »Gullivers Rejser,« mens det vigtigste – altså Europa – er gemt omme på natsiden.

En trøst for alle os utidssvarende er det dog, at skolevæsenet i Boston har uddelt 600 laminerede kort – ja, virkelige kort i 60 x 90 centimeter til ophængning i skolestuerne, og ikke high-tech satellitbilleder eller andet online pjank.