Genopliv ikke-tatovering efterlader læger i etisk dilemma

Læger på et hospital i Florida måtte ty til en etisk konsultation, da en 70-årig bevidstløs mand kom ind.

Læger på et hospital i Florida måtte ty til en etisk konsultation, da en 70-årig bevidstløs mand kom ind med en tatovering med teksten Genopliv ikke på brystet. Free/Colourbox/arkiv Fold sammen
Læs mere

Miami. Et hospital i den amerikanske delstat Florida stod over for et foruroligende etisk dilemma, da ambulancereddere indbragte en ubevidst 70-årig mand med åndedrætsproblemer, en høj alkoholpromille i blodet og intet id på sig.

Således havde manden en tatovering på brystet med teksten "Genopliv ikke", da han blev indbragt på Jackson Memorial Hospital i Miami.

Det fortæller en række af de tilstedeværende læger til det medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine.

- Denne patients genopliv ikke-anmodning skabte mere forvirring end klarhed, udtaler de pågældende læger i en fælles erklæring.

Lægerne fortæller videre, at de "oprindeligt havde besluttet sig for ikke at følge tatoveringens anvisning ud fra princippet om ikke at vælge en uomstødelig vej, når der er tale om usikkerhed".

Men taget i betragtning af at patienten sandsynligvis er gået ekstremt langt for at sikre, at hans budskab ville blive forstået - samtidig med at ordet "ikke" var understreget, og at hans underskrift også var tatoveret - anmodede lægerne om en etisk konsultation, før de traf en beslutning.

Manden modtog basal behandling, mens lægerne overvejede livet eller døden.

Etiske konsulenter rådede lægerne til at følge tatoveringen, eftersom det "var rimeligt at konkludere, at tatoveringen udtrykte en ægte præference".

Lægerne fulgte rådet, og manden døde om natten.

I sidste uge fandt socialarbejdere en kopi af mandens sundhedsjournal. Lægerne blev lettede, da de kunne læse i journalen, at mandens officielle ønske stemte overens med budskabet i tatoveringen.

Lægerne på Jackson Memorial Hospital i Miami tøvede, da den 70-årige mand kom ind. Ikke mindst på grund af en sag fra 2012, hvor en 59-årig mand blev indlagt med samme tatovering, "Genopliv ikke", på brystet.

Patienten fortalte senere, at tatoveringen ikke er et udtryk for hans ønske. I stedet var den såmænd resultatet af et væddemål indgået i fuldskab i hans ungdom.

/ritzau/AFP