Generationer af krigsramte afghanere søger trøst i valg

Når afghanerne risikerer deres liv for at stemme, viser det et stort engagement i demokratiet, siger 71-årig.

Omara Khan Masoudi (i midten) er tidligere direktør for Afghanistans Nationalmuseum i Kabul. Her ses han sammen med den daværende hollandske kronprins Willem-Alexander (til venstre) og Spaniens prins Jaime (til højre) i kirken Nieuwe Kerk i Amsterdam i 2007. Marcel Antonisse/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kabul. For næsten to årtier siden satte en afghansk mand sit liv på spil for at beskytte landets værdifulde artefakter. Han skjulte kunstgenstandene i kælderen i centralbankens kontor i Kabul, da islamister fra Taliban ødelagde landets nationalmuseum.

Omara Khan Masoudi er tidligere direktør for Afghanistans Nationalmuseum i Kabul. Han var vidne til den tumultariske periode, der førte til en langvarig sovjetisk besættelse efterfulgt af ti års borgerkrig og et fundamentalistisk islamistisk styre under Taliban og er i dag fortsat vidne til den USA-støttede krig mod oprørerne.

71-årige Masoudi opnåede stor succes som varetager af Afghanistans historiske fund, men han føler sig utryg forud for lørdagens præsidentvalg. Han mener, at landets ledere har fejlet som vogtere af den nationale interesse.

- Et valg er en af hovedøvelserne i et demokratisk system, men det har mistet sin betydning i Afghanistan, siger Omara Khan Masoudi.

Årtier med krig har ødelagt folks liv, og det at afholde valg til trods for den vold, der følger med, er en påmindelse om afghanernes evne til at modstå modgang, mener Masoudi.

- At risikere sit liv for at stemme viser et stort engagement i demokratiet, siger den 71-årige afghaner, som i dag arbejder som kulturkonsulent for FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab (Unesco).

- Jeg mistede mit håb i valgprocessen, da jeg fandt ud af, at politikere let kan snyde. Det bliver en spildt indsats, men jeg er nødt til at stemme for at beskytte mine rettigheder, siger han.

Førstegangsvælger Samiullah Mehri, en 21-årig cricketspiller med base i Kabul, som er vokset op med den amerikanskledede krig mod Taliban, fortæller, at han glæder sig meget til at stemme.

Afghanerne tog cricket til sig i flygtningelejrene i det cricketelskende Pakistan, hvor flere end tre millioner afghanere flygtede til fra den sovjetiske invasion og borgerkrig i 1980'erne og 1990'erne.

Siden er sporten blevet enormt populær i Afghanistan, særligt blandt etniske pashtunere i de østlige grænseprovinser.

Taliban forbød sportsgrene som eksempelvis cricket og fodbold i de første år af den militante bevægelses strenge styre, fordi den mente, at sport holdt mænd fra at bede. Senere blev bevægelsen dog mere tolerant over for cricket.

- Jeg er en smule bange for hele sikkerhedssituationen. Især efter at Taliban har advaret folk om ikke at deltage i valget. Men jeg kan alligevel ikke vente med at afgive min stemme, siger Samiullah Mehri.

Han henviser til, at Taliban har truet med at angribe valgsteder lørdag.

- Valg bringer en følelse af kontinuitet ind i vores udvikling. For mig personligt betyder det, at vi får et bedre liv, og at vi vil skabe nye muligheder, siger den unge cricketspiller.

Knap ti millioner afghanere ud af en samlet befolkning på 34 millioner er i år registreret som vælgere.

/ritzau/Reuters