Generalstabschef presser præsident Bush

Irak-krigen underminerer USAs evne til at reagere pludselig på andre kriser - eksempelvis Iran, mener USAs militære stabschef, der ved sin snarlige afgang ventes at give præsident Bush følgende politisk betændte råd: Reducer Irak-styrken kraftigt.

I USA diskuteres Iraks fremtid på livet løs, mens det daglige mareridt fortsætter i de irakiske gader. Her gør man klar til begravelse af fire dræbte under kampe mellem amerikanske styrker og shiitiske militer i det nordvestlige Bagdad. <br>Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP Fold sammen
Læs mere

Præsident George W. Bushs kurs i Irak blev i går anfægtet fra uventet og ubelejligt hold. Ifølge USAs generalstabschef Peter Pace bør den amerikanske styrke i Irak inden for det næste år reduceres med omkring 60.000 mand, så USA opretholder en styrke på maksimalt 100.000 soldater. Og det vil formentlig være stabschefens afskedsreplik til præsident Bush, når Pace i slutningen af september træder tilbage, skriver avisen Los Angeles Times, der baserer sine oplysninger på kilder i regeringen og militæret.

Rådet fra den afgående stabschef baserer sig på en vurdering af, at det amerikanske militær vil blive udsat for et ubærligt pres, hvis USA ikke reducerer Irak-styrken kraftigt, og det vil true USAs evne til at reagere på pludselige kriser andre steder på kloden.

Vurderingen fra generalstabschefen vil formentlig kollidere med det råd, som den øverstbefalende for de amerikanske styrker i Irak, general David Petraeus, vil aflevere til præsidenten om få uger. General Petraeus ventes at bakke op om Bush, der afviser at skære i Irak-styrken.

Samtidig presses præsidenten nu af en af sine egne republikanske partifæller den fremtrædende senator John Warner. Han foreslår, at Bush begynder at trække de amerikanske soldater i Irak hjem i etaper.

»Som nation kan vi simpelthen ikke blive ved med at udsætte vores tropper for livsfare,« siger John Warner.

Det er vigtigt, at USA viser, at landets engagement i Irak ikke varer evigt, og at den irakiske regering ikke skal tage amerikanernes indsats for givet, lyder John Warners argumentation ifølge britiske BBC.

Forslaget fra senator Warner om en etapevis tilbagetrækning er ikke mindst problematisk for præsident Bush, fordi det kan gøre det lettere for andre republikanere at tage afstand fra Bushs kurs i Irak.

Uanset hvad presset på præsidenten måtte føre til, står USA og de andre lande bag Irak-krigen tilbage med et helt overordnet problem: Det er farligt at blive i Irak, men det er også farligt at trække sig. Ifølge Iraks udenrigsminister, Hoshyar Zebari, vil Irak falde fra hinanden med risiko for at udløse regionale krige, hvis den amerikansk-ledede koalitionsstyrke forlader Irak. Det sagde den irakiske udenrigsminister i den forløbne uge, hvor han også advarede mod, at terrornetværket al-Qaeda vil blive opmuntret til at etablere en base i Irak.

Politisk stilstand
Præsident Bush og andre folk i den amerikanske administration har i de seneste dage skærpet deres kritik af den irakiske regerings manglende politiske resultater. Regeringens handlingslammelse skaber vrede i den irakiske befolkning, og dermed får oprørerne nemmere ved at rekruttere. Og i går kom premierminister Nouri al-Malikis samlingsregering et skridt nærmere opløsning. Tre ministre alle fra det sekulære parti Den Irakiske Liste meddelte, at de forlader regeringen. I forvejen har en fjerde af partiets ministre justitsministeren forladt samlingsregeringen, som på seneste har mistet sit parlamentariske flertal.

Et fremtrædende medlem af Den Irakiske Liste Iyad Jamal al-Deen forklarer til nyhedsbureauet Reuters, at partiet forgæves har forsøgt at få premierminister Maliki til at holde op med uddele jobs i regeringen efter religiøse og etniske retningslinier.

Den Irakiske Liste ledes af den tidligere premierminister i Iraks overgangsregering Iyad Allawi, der aktivt arbejder på at få Maliki til at gå af som premierminister.

Til det formål samarbejder Allawi ifølge CNN med den indflydelsesrige lobbyvirksomhed, Barbour Griffith, der har nær tilknytning til Bush-administrationen. En højtstående embedsmand oplyser, at regeringen kender til lobby-kampagnen, fordi lobbyvirksomheden »bombarderer mailbokse over hele byen« med e-mails, der langer ud efter den irakiske premierminister og præsenterer virksomhedens klient, Iyad Allawi, som en afløser. Men embedsmanden afviser, at den amerikanske regering står bag smædekampagnen.