Generalsekretær med skarp advarsel efter angreb: Det er »en selvmordsmission«

Det er Europas største atomkraftværk, og nu er det under beskydning. Rusland og Ukraine giver hinanden skylden for den faretruende handling, der har genantændt frygten for en atomkatastrofe.

Under et besøg i den japanske by Tokyo kom FNs generalsekretær, António Guterres, med et nødråb. Der bliver »leget med en ladt pistol«, lod han vide, uden at komme nærmere ind på, hvem han så som skyldig i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK ROBICHON/POOL/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han vil ikke pege på, hvem der er skyldig.

Ikke desto mindre er advarslen til at tage at føle på.

Menneskeheden »leger med en ladt pistol«, og det kan ende katastrofalt, understreger FNs generalsekretær, António Guterres, mandag under et besøg i Japan.

Advarslen kommer efter weekendens angreb på Europas største atomkraftværk, der ligger i Zaporizjzja i Ukraine:

»Ethvert angreb på et atomkraftværk er en selvmordsmission. Jeg håber, at de angreb vil stoppe, og samtidig håber jeg, at IAEA (Det Internationale Atomenergiagentur, red.) vil være i stand til at få adgang til anlægget,« siger António Guterres ifølge AFP.

Rusland og Ukraine beskylder gensidigt hinanden for at stå bag weekendens faretruende handlinger.

Skade på sensorer

Ukraines statslige atomselskab, Energoatom, sagde søndag, at det er russere, der står bag angrebene, og at der er sket skader på tre sensorer, der skal advare om stråling:

»Som konsekvens heraf er det endnu ikke muligt rettidigt at opdage og reagere i tilfælde af en forværring af strålingssituationen eller radioaktivt læk fra beholdere med brugt atombrændsel,« lyder det fra selskabet.

Lørdag aften ramte russiske raketter ifølge Energoatom en del af værket, hvor der opbevares 174 beholdere med brugt atombrændsel.

Angrebene på atomværket har fået FNs nukleare vagthund, Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) til at advare om »den meget reelle risiko for en atomkatastrofe«.

På en pressekonference i Tokyo fordømte António Guterres så angrebene uden at udnævne hverken Rusland eller Ukraine som den ansvarlige part.

Russiske soldater bevogter atomkraftværket. Men inde i teknikerrummene er det stadig lokale ukrainske eksperter, som står for driften af værket, som måske nok har skruet ned for produktionen, men stadig er i drift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt fotograf/Ritzau Scanpix.

I krigens spæde dage overtog russerne kontrol med værket: De lokale ukrainere gjorde ellers alt, hvad der var menneskeligt muligt for at holde de russiske besættelsestropper på afstand af Europas største atomkraftværk.

Gamle bildæk og sandsække barrikaderede vejene til værket, som Berlingske tidligere har beskrevet, og beboerne ved værket lavede sågar et menneskeligt skjold.

Det var dog forgæves, for kort inde i marts indtog russiske tropper atomværket.

Sidenhen er Rusland blevet beskyldt for at have placeret tunge våben rundt om værket – og for at bruge det som et slags atomskjold til at beskyde ukrainsk militær i området.