General: Taleban bruger menneskeskjolde

Talebanbevægelsen i Afghanistan bruger i stigende grad civile som skjolde mod angreb fra de internationale styrker, siger afghansk general.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Militante medlemmer af Taleban kæmper mod soldater fra Afghanistans hær og Nato fra huse, hvor der opholder sig civile.

Det siger den afghanske general Mohiudin Ghori, der er øverstkommanderende for de afghanske soldater, der kæmper mod Taleban under den store offensiv i Marjah-området i Helmand-provinsen.

Ifølge generalen har Taleban placeret kvinder og børn på taget af huse, som talebanerne selv har forskanset sig i, og hvorfra de kæmper mod de internationale og afghanske styrker, skriver britiske BBC.

- De har taget gidsler. Vores soldater har set dem placere kvinder og børn på hustagene og skyde bag dem, siger general Ghori til nyhedsbureauet AFP.

- Vi har strenge ordrer om ikke at skyde mod civile områder, tilføjer han.

En talsmand for Taleban afviser, at den militante bevægelse udnytter civile.

- Vi har aldrig brugt civile som menneskelige skjolde, vi bruger ikke vores eget folk som menneskelige skjolde, siger talsmanden, Yousuf Ahmadi, i telefonen til AFP.

- Vi er til stede og står over for fjenden i direkte kamp, siger han.

Kilder i Lashkar Gah siger til BBC, at der fortsat er mange talebanere i området, og at der kun er sket små fremskridt i Natos store offensiv, siden den gik i gang. Onsdag gik offensiven mod Taleban ind i sit femte døgn.

Amnesty International vurderer, at omkring 10.000 civile er flygtet fra kamphandlingerne i Marjah-regionen, men at mange tusinde andre er fanget i området.

/ritzau/