General Sisis dag

Mindet om revolutionen mod diktaturet for tre år siden er falmet i egypternes bevidsthed. I stedet blev dagen i går brugt til at hylde generalen, der afsatte Egyptens første folkevalgte præsident.

Tusinder mødte lørdag aften frem på Tahrir-pladsen, der for tre år siden blev omdrejningspunktet for det folkelige pres, der bredte sig med kæmpe­demonstrationer over hele Egypten. Officielt mindedes man treårsdagen for demonstrationernes og revolutionens udbrud, men det virkede ikke som om, at mange tænkte tilbage på dengang. Lørdag blev i stedet general Sisis dag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: For tre år siden vidste ingen, hvordan militæret ville forholde sig til demonstrationerne. Tusinder af især unge egyptere gik på gaden og udfordrede diktatoren Hosni Mubaraks tilsyneladende jerngreb om landet, der viste sig at være så rustent og porøst, at det intet mere kunne holde til og slet ikke det vredens pres, som blev indledt 25. januar 2011.

Tre dage senere tiltvang endnu flere demonstranter sig igen adgang til Tahrir-pladsen i det centrale Cairo og jog de frygtede sikkerhedsstyrker på flugt. Alle skævede til generalerne, da de militære køretøjer ved midnat rykkede ind i hovedstaden, men soldaterne ville beskytte og ikke angribe folket, lød det.

Det tog 18 dage, men fra det punkt var Mubaraks dage ved magten reelt talte. Folket og hæren står sammen, lød det igen og igen fra jublende og glade mennesker.

»Vi bliver nødt til at tro på det, for uden hæren kan vi ikke gøre noget,« sagde én, da historierne om soldaters overgreb og zig-zaggende dobbeltspil allerede begyndte at dukke op under de euforiske dage.

Hyldest til general Sisi

I dag er euforien over generalerne tilbage. På Tahrir-pladsen og mange andre steder i Egypten mindedes man i går officielt tre-årsdagen for demonstrationernes og revolutionens udbrud, men det virkede ikke som om, at mange tænkte tilbage på dengang.

»Vi er her for at støtte Sisi,« sagde en mand, der kun ønskede at oplyse sit fornavn Mahmoud, til Reuters.

»Sisi vil redde landet,« sagde hans hustru.

Hvad den nuværende forsvarsminister og Egyptens øverste militære leder, general Abdel Fattah al-Sisi, lavede den minderige dag for tre år siden er uvist, men generalen var formodentlig ikke på gaden med demonstranterne. Det var ikke så vigtigt for dem, der fulgte indenrigsministerens opfordring til at møde frem i Egyptens gader og pladser for at »fejre« dagen.

Siden generalen stod i spidsen for afsættelsen af den folkevalgte præsident, Mohammed Morsi, i juli sidste år er en decideret »Sisi-kult« vokset frem. Også selv om militærets indgreb fjernede den første folkevalgte præsident nogensinde i landets historie og dermed reelt tilintetgjorde det mest synlige resultat af den kamp for demokrati, som de mange egyptere var og er på gaden for.

Det var Sisis dag i går. Ingen havde øje for at fejre dem, der gik i spidsen for tre år siden. De er ikke med i den midlertidige regering, som Sisi har indsat. De var ikke med til at udforme den netop vedtagne forfatning, og de bliver heller ikke holdt frem som lysende eksempler for opofrelse og vilje. Tværtimod er nogle af dem i fængsel anklaget for at have forbrudt sig mod nye love og forbud mod demonstrationer og mod fornærmelser af myndighederne, mens de muslimske brødre efter deres år ved magten, som egypternes stemmer gav dem, nu jages overalt i »kampen mod terror«.

Vrede i gaden

Vreden er der fortsat, og nu har den fået mange ansigter. I går blev der rapporteret om demonstrationer i Øvre Egypten, Alexandria, ved Suez-kanalen, Cairo og andre steder, der blev mødt af sikkerhedsstyrkernes tåregas og det, der er værre. Mindst syv demonstranter blev dræbt i Cairo, Alexandria og Minya. Ved Suez-kanalen blev et politihovedkvarter angrebet enten med en raket eller en bil fyldt med sprængstoffer.

Om fredagen var der bombeangreb mod betjente og det centrale politihovedkvarter i Cairo, hvor seks blev dræbt. Otte blev dræbt under demonstrationer andre steder. 

Ligesom for tre år siden bliver vreden i høj grad rettet mod sikkerhedsstyrkerne, der nu er tilbage i fuld brutal udgave.

Skyer af tåregas

På Mustafa Mahmud-pladsen ikke langt fra fejringen på Tahrir-pladsen udfordrede demonstranter igen generalerne, som de gennem tre år en række gange har gjort det for at vriste »revolutionen« ud af militærets greb.

»Revolutionen fra 25. januar fortsætter for at befri Egypten fra militæret,« sagde lægen Mamduh Mohammed til Reuters.

»Folket ønsker regimets fald,« råbte andre demonstranter, som de råbte det dengang, og mange hundredetusinder andre med dem, mod Mubarak og hans inderkreds for tre år siden.

Kort tid efter blev de mødt med skyer af tåregas og tog tilflugt i tilstødende gader. Også ligesom dengang.

På Tahrir-pladsen fejrede de mange tusinde fremmødte i aftes, at alt nu vil blive bedre med Sisi ved magten og helst meget snart som landets præsident. Nogle tog billeder af sig selv og familien sammen med politiet. Måske vil man senere på året fejre 3. juli som dagen for afsættelsen af Morsi. Så vil de sandsynligvis møde frem med Sisi-plakaterne igen.

For demonstranterne i Mustafa Mahmud-gaden og deltagerne i protesterne andre steder var det ikke deres fest i går. For dem har det ikke noget med revolutionen for tre år siden at gøre. Kun som endnu et bevis for, at lederne er skiftet ud – men regimet, det er der fortsat.