Geert Wilders nægtes indrejse i Storbritannien

Der er lagt op til diplomatiske forviklinger og konfrontation, når den kontroversielle hollandske højrepolitiker Geert Wilders i dag forsøger at rejse til London. De britiske myndigheder har på forhånd forbudt indrejse på grund af fornærmelser mod islam

Geert Wilders får ikke lov at komme ind i Storbritannien i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Når det britiske Overhus i dag viser den hollandske politikers omstridte film om islam Fitna, bliver det stik imod planen uden filmens skaber, den hollandske politiker Geert Wilders.

Den 35-årige hollænder var inviteret til en debat om islam, men har fået meddelt fra den britiske ambassade i Holland, at han godt kan spare sig turen. Han er ikke velkommen inden for Storbritanniens grænser. Den britiske regering har nægtet politikeren fra Frihedspartiet indrejse med den begrundelse, at hans opførsel er til skade for den almene sikkerhed.

Storbritannien har tidligere været under kritik for at huse ekstremister, men den britiske indenrigsminister Jacqui Smith har nu fastslået, at Geert Wilders ikke bliver en af dem.

”På grund af uacceptabel opførsel er hans tilstedeværelse til risiko for den almene sikkerhed. Vi er imod ekstremisme i alle dens former, ” slår ministeren fast i en meddelelse.

Hun henviser til, at alle EU-lande har ret til at forbyde borgere indrejse, hvis myndighederne vurderer at deres tilstedeværelse kan bringe offentlighedens sikkerhed i fare

Afvisningen af den hollandske politiker har allerede fået omridset af en diplomatisk forvikling efter den hollandske udenrigsminister Maxime Verhagen har ringet til sin britiske kollega David Miliband for at ”udtrykke sin dybe skuffelse” over den britiske holdning.

Geert Wilders-filmen Fitna, der blev lagt på internettet sidste år, sammenligner blandt andet ekstrem islamisme med nazisme og drager paralleller mellem religionen og terrorhandlinger. Filmen har indtil videre ført til, at Wilders står overfor en retssag hjemme i Holland og Fitna er også blevet fordømt af FNs generalsekretær Ban Ki-Moon.

”Det er helt ufatteligt, at jeg som folkevalgt politiker ikke kan besøge en parlamentariker, der har inviteret mig til en demokratisk debat,” siger Geert Wilders selv og tilføjer, at han er skuffet over den britiske ytringsfrihed.
Flere islamiske medlemmer af Overhuset har protesteret over invitationen til Wilders.

Den hollandske politiker sagde onsdag aften, at han stadig havde planer om at rejse til Storbritannien på trods af det britiske indrejseforbud.

”Så må vi jo se om briterne er parat til at lægge en parlamentariker i håndjern og sende ham tilbage til Holland,” bemærkede han.

Fitna bliver under alle omstændigheder vist i det britiske overhus i dag, men det kommer til at ske med ekstra sikkerhed.