Geert Wilders får ingen straf trods dom for »anti-marokkanske« udtalelser

Hollænderen Geert Wilders er kendt skyldig i racisme efter udtalelser om marokkanere. Dommen kan øge Frihedspartiets chancer ved det kommende valg i Holland.

Foto: MICHAEL KOOREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der var tale om rendyrket diskrimination, da Geert Wilders i 2014 i en tale til sine tilhørere lovede at nedbringe antallet af marokkanske indvandrere i Holland.

Sådan lyder vurderingen fra en hollandsk domstol, der fredag fældede dom over den indvandringskritiske politiker Geert Wilders. Dommerne erklærede i deres officielle udtalelse, at Wilders i 2014 optrådte »fornedrende og fornærmende« over for den marokkanske befolkning i Holland. Samtidig besluttede dommerne at friholde Wilders for en bødestraf med henvisning til, at dommen i sig selv er tilstrækkelig.

Allerede inden domfældelsen havde Wilders trodsigt annonceret, at han ikke agtede at lade en eventuel straf afholde fra at fortsætte sit virke.  »Dommen, hvad enten der er tale om frifindelse eller straf, vil reelt set ikke ændre noget«, sagde Wilders i et interview fredag med den hollandske avis De Telegraaf.

»Uanset hvad vil jeg fortsætte med at fortælle sandheden, også om det marokkanske problem, og ingen dommer, politiker eller terrorist vil kunne stoppe mig«.

’Færre marokkanere’

Hollands offentlige anklager havde ønsket Wilders idømt en bøde på 5000 euro for ’anti-marokkanske’ udtalelser under et valgmøde med sine tilhængere i 2014. Dengang spurgte Wilders en forsamling af vælgere i Den Haag, om de ønskede flere eller færre indvandrere fra Marokko i deres byer og i Holland.

Tilhørerne svarede ved at råbe ’Færre!’ i kor, hvortil Wilders replicerede »Det må vi sørge for’.  Ifølge anklagemyndigheden har den hollandske politiker dermed gjort sig skyld i hetz mod befolkningsgrupper.

Processen mod Wilders har været stærkt omtalt i Holland, hvor den blonde politikers frihedsparti inden valget i marts nyder stor opbakning foran de etablerede partier. Modstandere af Wilders’ Frihedsparti frygter, at dommen over kan få konsekvenser for stemmefordelingen ved det hollandske valg i marts 2017. Ifølge aktuelle meningsmålinger står Frihedspartiet til tyve pct. af stemmerne, hvilket vil give Wilders’ parti omtrent ti mandater mere end det liberale regeringsparti VVD.

Indtil videre har Geert Wilders fjorten dage til at appellere dommen.

»Som ventet reagerede han fredag med en bidsk kritik af dommen. »Til dommerne, der dømte mig: I har begrænset ytringsfriheden for millioner af hollændere. Og dermed har I dømt alle og enhver. Ingen stoler på jer længere«, lød det blandt andet i en næsten fem minutter lang video fra Wilders.«