Gaza-krigens forbrydere slipper for straf

Ansvaret for de civile ofre i Gaza-krigen skal placeres, lyder kravet fra blandt andre den danske udenrigsminister. Erfaringerne fra de to foregående krige mellem Israel og Hamas er dårlige: Indtil videre er stort set ingen blevet retsforfulgt.

De 19 børn i den palæstinensiske familie Abu Jameh i Gaza var mellem fire måneder og 14 år gamle, da de blev dræbt i forbindelse med et luftangreb på det, der ifølge det israelske forsvar er en mand med tilknytning til Hamas. Manden var på besøg hos familien, da huset blev ramt, og omkom sammen med 25 andre. Kun et enkelt spædbarn overlevede angrebet, der blot er ét blandt mange lignende i den seneste tid. Foto: Ibraheem Abu Mustafa Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire israelske soldater og nul palæstinensiske Hamas-folk.

Sådan lyder opgørelsen over straffede efter Israels forrige landoffensiv i den palæstinensiske Hamas-kontrollerede Gaza-stribe. Begge parter begik dengang – fra december 2008 til januar 2009 – krigsforbrydelser, men den hårdeste dom er syv en halv måneds fængsel til en af de israelske soldater for at have stjålet et kreditkort.

Det er menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der har undersøgt, hvordan det går med at retsforfølge de ansvarlige for forbrydelserne sidste gang, Israel invaderede Gaza.

Og som organisationen konstaterer, så forstærker straffriheden i den første Gaza-krig bekymringerne for, at det vil gentage sig i forbindelse med det aktuelle opgør.

Derfor opfordrer direktøren for organisationens Europa-afdeling, Lotte Leicht, også FN til at iværksætte en uvildig undersøgelse af de stridende parters krigsførelse, og det første skridt bør allerede tages i dag, hvor FNs Menneskerettighedsråd mødes på initiativ af palæstinenserne med støtte fra den islamiske verden.

»Rådet bør give FNs Menneskerettighedskommissær mandat til øjeblikkeligt at undersøge de alvorlige forbrydelser, vi allerede har set fra begge sider i konflikten,« siger Lotte Leicht.

Den opfordring vil udenrigsminister Martin Lidegaard (R) følge op på.

»Danmark støtter en uvildig undersøgelse af mulige overtrædelser af den humanitære folkeret. Det har jeg også sagt på EUs udenrigsministermøde i dag. En sådan undersøgelse bør selvfølgelig omfatte begge parter,« fastslog Martin Lidegaard i aftes over for Berlingske.

Israel – og de mest pro-israelske EU-lande – vil efter alt at dømme modsætte sig en FN-undersøgelse. I hvert fald fordømte den israelske regering den undersøgelse, som FN stod bag efter Gaza-krigen i 2008/2009 som ensidig og anti-israelsk.

Hamas-angreb er ulovlige

Ifølge en foreløbig rapport fra Human Rights Watch har både den israelske hær og den militante Hamas-bevægelse allerede brudt med krigens spilleregler i den aktuelle godt to uger lange konflikt.

»Palæstinensiske væbnede grupper har affyret raketter, der er vilkårlige, når de rettes mod beboelsesområder, og det er en krænkelse af krigens love,« fastslår organisationen, der dokumenterer ét civilt dødsoffer og seks sårede civile efter Hamas-bevægelsens raketangreb i det sydlige Israel.

Blandt Israels forbrydelser nævnes luftangreb og kampvognsild mod Wafa Rehabiliteringshospital i Gaza. Fire patienter og ansatte blev såret. Israel advarede hospitalet før angrebet, men de kronisk syge, de ældre og lammede patienter kunne ikke flyttes hurtigt nok eller uden alvorlig risiko for deres liv.

Human Rights Watch understreger, at hospitaler ikke må angribes, medmindre de bruges til at angribe fra, og det var ikke tilfældet – heller ikke ifølge Israel. De israelske myndigheder hævder, at væbnede palæstinensere affyrede raketter 100 meter fra hospitalet, men det retfærdiggør ikke angreb – tilmed gentagne angreb over tre dage – skriver Human Rights Watch.

16. juli dræbte et israelsk angreb, der omfattede brugen af et avanceret missil, fire drenge, der legede skjul på en strand nær havnen i Gaza By. Det israelske militær oplyser, at det angreb »Hamas’ infrastruktur«, og at drengene blev opfattet som »flygtende militante«, hedder det i rapporten.

Israel forklarer en del af de civile tab blandt palæstinenserne med, at Hamas-bevægelsen bruger de civile som menneskeligt skjold, og menneskerettighedsorganisationen har oplysninger om, at de væbnede palæstinensiske grupper placerer deres tropper og våben i områder, hvor civilbefolkningen udsættes for unødig fare.

16. juli fandt FN-ansatte 20 raketter, der var lagret i en tom skolebygning af en ikke nærmere identificeret palæstinensisk organisation, skriver Human Rights Watch.