Gaza: Krigen der ikke vil høre op

Israel trækker nu sine kampvogne og de fleste soldater tilbage til grænsen mellem Israel og Gaza. Men kampene fortsætter, og op mod 2.000 palæstinensere er nu omkommet, siden krigen brød ud for snart en måned siden. Situationen inde i Gaza er både håbløs og trøstesløs.

Den sårede mand, der i går blev reddet ud af en FN-skole i Gaza, hvor næsten 3.000 flygtninge havde søgt tilflugt, var blot en blandt mindst 30 sårede og ti dræbte palæstinensere, der blev ofre for søndagens israelske angreb. Bombningen var ifølge FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, både »en moralsk skandale« og en »kriminel handling«. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters Fold sammen
Læs mere

GAZA BY: Med flere dages forsinkelse og et ansigt, der indikerer akut søvnmangel, stiller Hamas’ talsmand, Sami Abu Zuhri sig op foran al-Shifa-hospitalet i Gaza By.

Øjnene er tunge og matte, hans stemme knækker. Den lyslilla skjorte sidder stramt. Hans sko er snavsede af Gazas støv ,og svedperlerne anes på panden.

»Siden fredag morgen, hvor Israel brød våbenhvilen, har besættelsesmagten dræbt mere end 250 palæstinensere i Rafah,« siger han.

Nyheden om endnu et angreb på en FN-skole i Rafah er seks timer gammel. Ifølge palæstinensiske kilder ramte et israelsk projektil skolen, mens lokale stod i kø uden for for at få mad udleveret.

Dødstallene stiger for hvert minut, og Sami Abu Zuhri opfordrer FNs generalsekretær til at fordømme Israel og skride aktivt ind for at stoppe angrebene.

Fredag morgen dræbte Hamas to israelske soldater i en selvmordsaktion og tog en tredje soldat til fange. Siden den morgen har bragene fra kanoner og israelske fly lydt næsten konstant. Især i området omkring Rafah, som Israel i øjeblikket holder afspærret fra resten af Gaza.

Israel har nu erklæret den tilfangetagne soldat for død. Han mistede højst sandsynligt livet sammen med gerningsmændene i en israelsk såkaldt Hannibal-aktion.

Den type aktioner bygger på en israelsk ordre om at bombe både bagmænd og tilfangetagen soldat for at undgå en situation, hvor Hamas kan bruge den tilfangetagne til at presse Israel i nye forhandlinger om en våbenhvile eller løsladelse af palæstinensiske fanger.

Kaos på hospitalet

I andre af Gazas områder har de israelske kampvogne trukket sig tilbage til grænseområdet, og antallet af israelske soldater, der opererer inde i Gaza er langt mindre end tidligere.

Ifølge det israelske sikkerhedskabinets udtalelser vil ro fra Hamas i Gaza blive mødt med ro fra Israels side. Men angreb vil samtidig blive mødt med angreb.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, erklærede lørdag, at målet med at ødelægge de såkaldte angrebstunneller i Gaza er nået. Det er en udtalelse, som mange israelere tolker som en slags afslutning på krigen. Men også en udtalelse, der ikke leverer nogen løsning på konflikten, så længe der ikke er indgået en reel våbenhvile som alle parter accepterer.

Rafah er dagens store drama, ligesom Bet Hanoun-kvarteret i det nordlige Gaza og Shijaiya i øst var tidligere i konflikten. Alt er relativt, for bombardementerne fortsætter også stadig her.

Få minutter før Sami Abu Zuhri ankommer til hospitalet for at tale, svinger nye ambulancer ind på pladsen foran intensivafdelingen. Et støvet lig halvt dækket af en hvid plasticpose bliver hevet ud. Nyankomne sårede vrider sig i smerte inde på afdelingen. De er fra Zeitun-kvarteret i den sydlige del af Gaza by.

Muhammed, en næsten to meter høj ambulancechauffør, trækker de hvide plastichandsker af hænderne. Der er blodpletter på dem.

»Vi kører tilbage til Zeitun for at forsøge at hente flere sårede nu. Men vi bliver hele tiden trængt tilbage af nye kampe. Dronerne summer i luften over kvarteret og israelske kanoner skyder projektiler ind i de bebyggede områder. Det er livsfarligt,« fortæller han.

Ingen på al-Shifa-hospitalet synes at kende antallet af sårede fra dagens kampe. Den ene læge henviser til den anden. »Spørg ham. Nej, spørg ham,« siger de.

Situationen på hospitalet er kaotisk. Almindelige civile palæstinensere og journalister vader direkte ind på intensivafdelingen. Ingen bekymrer sig. Krigens høje tabstal har for længst flyttet grænsen for, hvad der er tilladt på et hospital.

En læge kommer forbi og slynger tallet 120 ud.

»Sårede?« spørger jeg.

»Døde,« siger han og går videre.

Vestlige journalister under beskydning

Det er, som om den israelske tilbagetrækning af soldaterne fra dele af Gaza ikke har nogen betydning for kampenes intensitet. Heller ikke selv om den israelske hærs talsmand, Yoav Mordechai, nu har meddelt via BBCs arabiske kanal, at de fordrevne beboere fra de nordlige byer Bet Lahya og Badawiya kan vende tilbage til husene. Eller det der er tilbage af dem.

Bussen, der kører journalister fra Gaza By op til Erez-grænseovergangen og henter nyankomne journalister med tilbage til byen, er også kommet under beskydning.

Mere end 40 journalister hopper af bussen, næsten uden at sige et ord. De skynder sig at hive tasker ud, inden de haster videre for at komme i sikkerhed ved grænseovergangen 500 meters rask gang fra busstoppestedet.

Bragene lyder i baggrunden, mens to danske journalister kortfattet beretter om, hvordan både Hamas’ raketter og Israels missiler næsten ramte bussen, da den kørte fra Gaza By.

Vi andre, der har ventet på bussen for at komme ind i Gaza, sætter os til rette på sæderne og venter. Så lyder en hylende lyd efterfulgt af et brag. En sandsky hæver sig 30 meter fra bussen. En mortergranat er slået ned. Bussen med journalisterne er igen fanget i kampene mellem de to sider.

Våbenhvileforhandlingerne i Kairo synes at miste mening her i Gaza, selv om hele tre palæstinensiske delegationer er taget afsted for at forhandle.

Fra Hamas i Gaza er tonen stadig den, at bevægelsen vil fortsætte med at kæmpe, indtil Israel ophæver blokaden omkring Gaza.

Ifølge israelske militærkilder råder Hamas stadig over 3.000 raketter – de fleste af dem med kort rækkevidde. 30-50 af dem kan nå Tel Aviv.

I løbet af i går affyrede Hamas mere end 90 raketter mod Israel, og den israelske hær har ramt en række mål i Gaza. Dødstallet i Gaza er, ifølge sundhedsministeriet nået op på 1.775, siden krigens begyndelse for næsten en måned siden.