Gasser Assad på ny sin egen befolkning? USA truer med straffeaktion

Bliver der fundet beviser for brugen af klor i nyt angreb på Syriens sidste oprørsstyrede provins, Idlib, varsler USA en »hurtig og passende« reaktion.

Syriske børn og voksne modtager behandling efter et formodet kemisk angreb i det østlige Ghouta i 2018. Nu frygter amerikanerne, at det syriske regime kan have genoptaget sin brug af kemiske våben – denne gang mod den oprørsstyrede provins Idlib. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAMZA AL-AJWEH/AFP/SCANPIX

Sidste gang, det syriske regime med Bashar al-Assad i spidsen angreb sin egen befolkning med kemiske våben, trak USAs præsident, Donald Trump, en linje. I 2017 og 2018 angreb amerikanerne således syriske militære mål som straf for krigsforbrydelsen.

Nu mistænker det amerikanske udenrigsministerium igen det syriske regime for at have anvendt kemiske våben til at gasse indbyggere. Denne gang mod befolkningen Idlib – den sidste provins, som er ledet af oprørere i det nordvestlige Syrien.

Befolkningen skulle være beskyttet af våbenhvile og demilitariseringszone, men siden april har det syriske regime med Ruslands hjælp indledt en offensiv i området. Indtil videre har denne taget livet af over 200 og sendt flere end 200.000 civile på flugt.

Berlingske talte for to uger siden med Um Bilal, der er flygtet fra byen Kafranbel i det sydlige Idlib. Hun og hendes familie har nu boet over tre uger under oliventræerne på den syriske grænse til Tyrkiet.

Med flygtningelejrene i området fyldt til bristepunktet, en hermetisk lukket grænse til Tyrkiet på den ene side og en »sikkerhedszone«, der grænser op til et regimekontrolleret Syrien, på den anden har Um Bilal og Idlibs øvrige tre millioner indbyggere ingen steder at flygte hen.

FN advarer mod en potentiel humanitær katastrofe, måske Syrienkrigens mest omfattende, hvis ikke offensiven bremses.

Angreb målrettes hospitaler og skoler

Ifølge FN er offensiven i Idlib den mest voldsomme, siden våbenhvilen blev indgået i september. Mindst 18 hospitaler og lægeklinkker er blevet ramt direkte i målrettede angreb og er nu ude af drift. Det samme er en lang række skoler i området.

Ifølge Red Barnet er mindst 38 børn blevet dræbt – ni af dem, mens de var i skole.

Nu undersøger det amerikanske ministerium så, om det syriske regime med Ruslands hjælp foruden luftbombardementerne og den intensiverede brug af tøndebomber også har anvendt kemiske våben i et angreb, der fandt sted i søndags.

Endnu er der ingen beviser for formodningen om brugen af klor, men kommer disse beviser for en dag, vil USA »reagere omgående med et passende modsvar«, udtaler Morgan Ortagus, der er talskvinde for ministeriet, i en meddelelse.