Gasprinsessen, mumien og den faldne helt

Dagens valg i Ukraine handler mere om stålsatte personligheder end om, hvorvidt Ukraine skal læne sig mod Rusland eller Europa. Landets tre kompromisløse mega-egoer dominerer den politiske scene og vil få svært ved at trække landet ud af den politiske lammelse.

Julia Timosjenko født i 1960 i Dnipropetrovsk i det russisktalende østlige Ukraine. Hun studerede økonomi og kybernetik ved universitetet og har skrevet over 50 afhandlinger. På grund af sit slående udseende, sit designertøj og sit arbejde inden for gasindustrien er hun blevet kaldt »gasprinsessen«. Hun er en dygtig taler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grigory Dukor/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg elsker dig, Ukraine!« råber Viktor Janukovitj ud over folkemængden i den ukrainske hovedstad, mens himlen over ham eksploderer i et festfyrværkeri.

Den ukrainske premierminister, der engang blev beskrevet som »russisk skødehund«, har netop afsunget den ukrainske nationalsang og holdt en længere tale på ukrainsk – et sprog, han knapt kunne udtrykke sig på for bare tre år siden.

Janukovitjs genfødsel som ukrainsk patriot er ikke den eneste forvandling i den ukrainske valgkamp. Ikke langt derfra har hans hovedmodstander, den fotogene stjernepolitiker Julia Timosjenko, indtaget en plads foran en af byens centrale kirker. Luften fyldes af lyden fra et børnekor, der synger kristne sange, mens Timosjenko selv står alene midt på scenen med foldede hænder engleagtigt klædt i hvidt. Hendes parti har den sidste aften i valgkampagnen indkaldt til en »bøn for Ukraine«. Det selv om den 46-årige partileder ellers ikke tidligere var kendt for sin kristne tro.

Den tredje hovedperson i valget, den nuværende præsident Viktor Jusjtjenko, er ikke på gaden denne aften. Men han kigger statsmandsagtigt ud over brillekanten fra talrige plakater over hele byen.

Grumset billede
Ukrainerne går i dag til parlamentsvalg efter en valgkamp totalt domineret af de tre politiske mega-egoer. Tre mennesker, der alle hævder at repræsentere vidt forskellige retninger for landets udvikling. Skal Ukraine vende ryggen til kæmpenaboen Rusland og i stedet nærme sig Europa og NATO? Skal Ukraine vælge en korrupt banditøkonomi eller frie markedskræfter og rene hænder?

Så simpelt så valget i hvert fald ud, da Ukraine for tre år siden gennemlevede Den Orange Revolution, som bragte de gamle allierede, Jusjtjenko og Timosjenko til magten på en bølge af folkelig sympati.

I dag er billedet langt mere grumset. Landets tre magtmennesker har omskrevet deres politiske programmer så mange gange, at det er svært at finde de helt store forskelle. Det er blevet »et valg mellem personer i stedet for et valg mellem politik«, som avisen Kyiv Post skrev i denne uge.

»Den mærkeligste ting er sket. Hvis man sammenligner partiernes politiske programmer, så er de ret ens. De er ikke et resultat af ideologi, men et produkt af partiernes PR-konsulenter,« siger Ivan Presniakov fra International Centre for Policy Studies i Kijev.

Te med Thatcher
Viktor Janukovitj er et lysende eksempel. For ikke så længe siden var han mest kendt for ikke at kunne stave på ukrainsk og for at ses lidt for ofte med den russiske præsident, Vladimir Putin, som tidligere gav ham sin ubetingede opbakning. Nu har Janukovitj hyret en amerikansk spindoktor, der ikke bare har givet ham en ny frisure, men også relanceret ham som ukrainske patriot. Han taler nu et næsten fejlfrit ukrainsk og har erklæret sin fulde støtte til Ukraines mulige medlemskab af EU.

Janukovitj henter dog stadig det meste af sin støtte i det russisktalende øst og har holdt fast i sin gamle modstand mod NATO. Han erklærer sig som en slags venstreorienteret, der ønsker et stort statsapparat, der kan beskytte de svage. Men hans økonomiske bagmænd er landets rigeste mænd, der i hans tid som premierminister har fået ham til at føre en business-venlig linje.

Julia Timosjenko har også danset nye og dobbelttydige trin under valgkampen. Den erklærede patriot og NATO-tilhænger, der blev kendt under Den Orange Revolution for sin karakteristiske ukrainske bondefletning, har været på intensiv charmeoffensiv i det østlige Ukraine, hvor hun har holdt taler på russisk. Og mens hun i sin tid som premierminister førte en art venstreorienteret politik med blandt andet renationaliseringer af private virksomheder, har hun på det seneste sendt nye signaler. I denne måned drak hun te med den konservative jernlady Margaret Thatcher i London og meldte sit parti ind som observatør i Det Europæiske Folkeparti, en sammenslutning af konservative partier i Europa.

De to rivaler er på det seneste tyet til at kalde hinanden henholdsvis en »levende mumie« og en »ko på isen«. Timisjenko beskylder Janukovitjs klan for at smugle narko, mens Janukovitj kalder hendes kampagne mod penge i politik »latterlig«, eftersom hun selv er gift med en af landet såkaldte oligarker og tidligere bar øgenavnet »gasprinsessen«. Konflikten er blevet personlig.

Over vandene svæver Ukraines tredje magtmenneske, landets præsident Viktor Jusjtjenko, den tidligere helt fra Den Orange Revolution.

Han er ikke på valg i dag, men har flittigt blandet sig i valgkampen for at redde sit politiske støtteparti op over de blot 15 procent, det står til at høste nu. Men en voldsom skuffelse over hans regeringstid har bredt sig blandt mange ukrainere. Samtidig har han fået Timosjenko til at rase med sine tvetydige udmeldinger om sin støtte. De tidligere allierede har en god chance for at få et flertal, hvis de slår kræfterne sammen, men Jusjtjenko har afvist at udelukke en koalition med Viktor Janukovitj. Også det er personligt, da Julia Timosjenko samtidig ligner hans største konkurrent ved præsidentvalget i 2009.

De fleste politiske iagttagere er derfor enige om, at valget kan trække i langdrag langt ud over offentliggørelsen af valgresultatet mandag – måske i månedsvis ligesom efter det sidste parlamentsvalg for halvandet år siden. I Kijev er de spraglede teltlejre allerede klar.