Gasflasker er dårlige bomber

Det uhyre svært at få gasflasker til at eksplodere, vurderer sikkerhedsekspert. Det er med al sandsynlighed grunden til, at det ikke lykkedes terrorister i Glasgow at udrette større skade.

Fire u-eksploderede gasflasker ved bombebilen i Glasgow. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

I alle tre biler, der blev forsøgt sprængt i luften i henholdsvis London og Glasgow indgik propan-gasflasker som en central bombeingrediens. Ikke nogen smart ide. Det tager nemlig rigtig langt tid at få en gasflaske til at eksplodere, siger Carsten Sørig, vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for gassikkerheden i Danmark.

- Selv med antændt benzin rundt om flaskerne vil det efter min vurdering tage 20-30 minutter at få flaskerne til at eksplodere. Gasflasker har en sikkerhedsventil, der tager det første trykoverskud, som bliver skabt i flasken under unormal opvarmning, forklarer Carsten Sørig til Berlingske.dk

De britiske terrorister forsøgte sig med benzin som antændelsesmiddel ved de tre terrorforsøg. Kun foran terminalen i Glasgow Lufthavn lykkedes det at få antændt benzinen. Men selvom Jeepen, der var fyldt op med søm, benzin og fire gasflasker, var omspændt af meterhøje flammer i næsten en halv time, forblev gasflaskerne intakte.

Føreren af bilen blev dræbt og en medsammensvoren fik alvorlige forbrændinger, men det var som resultat at den ildkugle der blev skabt, da benzinen i bilen blev antændt.

Man kan nå at evakuere

Lige meget hvad, kan man nå at evakuere området rundt om en brændende "bilbombe" i god tid, inden dens indhold eksploderer.

Det er imidlertid en alvorlig sag, når først en gasflaske eksploderer.

- Forsøg vi har lavet viser, at metalstumper fra en eksploderende gasflaske med overordentlig stor fart slynges op til 100 meter væk. Flasken revner dog først, så det er begrænset, hvor mange fragmenter der slynges ud - som regel ikke mere end fire-fem stykker, forklarer Carsten Sørig.

Gasflasker har dog også fordele som bombe-materiale. Modsat andre kemikalier, som normalt bruges i hjemmelavede bomber, er gasflasker meget nemme at skaffe, uden at man risikerer at få efterretningstjenestens øjne rettet mod en. Og gasflasker er stabile at håndtere i modsætning til mange andre og mere potente sprængstoffer.