Gandhi-familiens greb om magten er forbi

Vælgerne i Indien peger entydigt på, at oppositionen skal til magten - og at Gandhi-familiens greb om magten er forbi.

De nationalistiske hinduers kandidat, Narendra Modi, står som den store sejrherre efter det indiske valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMIT DAVE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDIEN: Vælgerne i verdens største demokrati med 814 millioner potentielle vælgere fejer det regerende Kongresparti af banen og peger på oppositionens leder, Narendra Modo, som Indiens nye premierminister, skriver Reuters.

Selv om alle stemmer efter det flere uger lange parlamentsvalg endnu ikke er talt op, er tendensen dog så klar, at premierminister Manmohan Singh fra Kongrespartiet har erkendt nederlaget, og han har ifølge Reuters ringet til valgets vinder og gratuleret ham med sejren.

Narendra Modi og hans partis, BJP, jordskredsagtige sejr betyder, at det endnu er uvist, om Gandhi-familiens arvtager i Kongrespartiet, Rahul Gandhi, i det hele taget genvinder sin plads i parlamentet. Rahul Gandhi er søn af tidligere premierminister Rajiv Gandhi og Sonia Gandhi, der leder Kongrespartiet, som i årtier har været forbundet med navnet Gandhi.

Da tendensen i optællingen var uafvendelig, brød jublen løs i de indiske byer og den vindende oppositionsleder, Narendra Modi, skrev på Twitter:

»India has won. Good times are coming«. Sidste del af budskabet har været hans slogan under valgkampen.

Narendra Modi har siden 2001 været leder af delstaten Gujarat og beskrives som en »self-made man«, der begyndte som te-sælger, men steg til tops i den hindu-nationalistiske organisation Rashtriya Swayamsevak Sangh.

Kritikere beskylder den 63-årige Narenda Modi for at have vendt det blinde øje til religiøs vold i Gujarat, hvor muslimer for nogle år siden blev massakreret, og kritikere frygter også en mere hårdhændet hindu-dagsorden i Indien. Tilhængere ser til gengæld en lysere økonomisk fremtid under hans styre.

Og som BBCs korrespondent Soutik Biswas noterer, ses han også som en »lige på og hårdt« ledertype, der står for fremskridt og udvikling samt en muskuløs nationalisme.