Gandhi-breve for millioner under hammeren

Breve, fotografier og andre papirer fra Mahatma Gandhis tid i Sydafrika til en værdi af mindst 4,6 millioner kroner skal under hammeren hos et engelsk auktionshus i næste måned.

Dette billede af Mahatma Gandhi er taget 24 juli 1931. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort arkiv med breve, fotografier og andre papirer fra den indiske politiker og borgerretsforkæmper Mahatma Gandhis tid i Sydafrika bliver sat til salg hos det engelske auktionshus Sotheby's Auctioneers den 10. juli. Materialet, som består af tusindvis af dokumenter, har en anslået værdi af 500.000- 700.000 pund sterling (4,6 - 6,4 millioner kroner). Det skriver Reuters.

- Størstedelen af materialet er ukendt og uudgivet, og det er ikke blevet brugt af videnskabsfolk i den sidste generation eller to, siger Gabriel Heaton fra Sotheby's Auctioneers.

De tusindvis af dokumenter har tidligere tilhørt Hermann Kallenbach, som blev Gandhis ven og allierede efter deres møde i Sydafrika i 1904. Kun få af dokumenterne er fra Gandhis egen hånd, omvendt er en stor del af materialet fra hans familie, venner og Kallenbach selv, hvorfor materialet forventes at kunne kaste nyt lys over Mahatma Gandhis liv.

- Gandhi er en af de største og vigtigste personer i det 20 århundrede. Der er kun en håndfuld individer, som har haft lige så stor betydning for verdenshistorien, specielt fordi han ikke havde en hær til rådighed, siger Gabriel Heaton, som forventer at dokumenterne vil være særligt interessante for historikere.

Gandhi mødte Hermann Kallenbach i Sydafrika i 1904, hvor den indiske borgerretsforkæmper brugte over 20 år af sit liv for at kæmpe for indernes forhold. Kallenbach var en tyskfødt sydafrikansk arkitekt, som havde sympati for Gandhis sag og deres møde udviklede sig til et livslangt venskab. Dette venskab afspejler sig i brevene:

- En stor del af brevene indholder referencer til deres venskab, og til hvor vigtigt, det var for Gandhi, at Kallenbach støttede ham, når mange andre ikke gjorde, siger Gabriel Heaton. Kallenbach forærede Gandhi det stykke jord, som siden blev til Tolstoy Farm - hovedkvarteret for Gandhis ikke-voldelige borgerrettighedskampagne i Sydafrika.

Herudover indeholder dokumenterne en hel del breve skrevet af Gandhis sønner, som beskriver hans liv i Indien. I 1919 blev Gandhi leder af en ikke-voldelig civil ulydighedskampagne mod den britiske kolonimagt i Indien, som siden førte til Indisk uafhængighed.

Arvegods fra Mahatma Gandhi har tradition for at blive solgt for svimlende summer. Eksempelvis er jordprøver og græs fra stedet, hvor Gandhi blev myrdet i 1948, solgt for 10.000 pund (59.500 kroner), imens et par af hans briller i april i år blev solgt for 34.000 pund (200.000 kroner).