Gammel Falklandsstrid blusser op igen

Det er næsten 30 år siden, Falklandskrigen mellem Storbritannien og Argentina sluttede. Men konflikten ulmer lige under overfladen, og truer med igen at bryde ud i lys lue. Det får briterne til at overveje en øget militær tilstedeværelse på de omstridte øer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Briterne og argentinerne strides igen over Falklandsøerne. Næsten 30 år efter Falklandskrigen mellem de to lande fandt sted, er den gamle strid nemlig blusset op igen.

I 1982 gjorde Argentina krav på den britiske kronkoloni, der ligger i Atlanterhavet ud for Argentina. Det udløste en krig, der varede fra april til juni 1982.

De nye uoverensstemmelser skyldes blandt andet, at Argentina har haft held til at overbevise handelspartnerne i den sydamerikanske handelsblok Mercosur om, at de skal afvise skibe med Falklandsøernes flag fra indsejling i deres havne. Samtidig er briterne provokeret af, at Argentina konsekvent betegner de omstridte øersom Las Malvinas og ikke Falklandsøerne. Det får Storbritanniens premierminister, David Cameron, til at beskylde Argentina for at have en »koloniserende indstilling« over for øerne.

- Hovedpointen er, at vi bakker op om indbyggerne på Falklandøerne og deres ret til selvbestemmelse. Jeg mener, at det argentinerne har ytret på det seneste, minder om kolonialisme, fordi indbyggerne gerne vil forblive britiske, selv om argentinerne vil have dem til at være noget andet, siger Cameron.

Briterne har gjort det klart, at de er parate til at øge den militære tilstedeværelse i det sydlige Atlanterhav, hvis Argentina provokerer igen. Det anses dog som ganske usandsynligt, at dette vil ske, skriver The Guardian.

Det britiske udenrigsministerium er bekymret over den tiltagende, fjendtlige retorik fra argentinernes side. Derfor er vurderingen, at britisk militær tilstedeværelse på Flaklandsøerne kan afskrække Argentina.