Gammel bibelvin genopstår

I Israel og på Vestbredden har en række vinbønder sat sig for at genskabe områdets oprindelige vin, som den blev drukket af Jesus, Noah og Kong David. Ifølge bønder og forskere er projektet en måde at genfinde sine rødder og forfædre - men markedspotentialet er heller ikke værst.

Hvilken vin mon Jesus drak? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biblen er fyldt med referencer til vin, og i kirken betegnes drikken som Jesu blod. Men hvilken type vin det var, guds søn lavede vand om til, eller som både Noah og David drak, har længe været et mysterium.

Den gåde vil et lille, men stigende antal vingårde i  Israel og på Vestbredden nu løse, skriver CNN.

Ved at kombinere gamle druesorter med moderne teknologi, forsøger vinbønder og videnskabsmænd at finde og genskabe den slags vin, som for tusinder af år siden blev drukket i det hellige land. Blandt andet ved at undersøge vindruekerner fundet i arkæologiske udgravninger.

Indtil videre har forskerne identificeret 120 druesorter som unikke for regionen, hvoraf en sjettedel kan udnyttes til vinproduktion. Og Jesus' favoritvin kan meget vel have været et sammensurium af en række sorter.

Ligesom persongalleriet i sine lignelser elskede han altså tilsyneladende alle typer og ikke bare nogle få udvalgte typer, som man i vore dage ser det med populære druer som Merlot og Cabernet Saugvignon.

Mere på linje med i dag var de hedengangne beboere af det hellige land efter alt at dømme heller ikke blege for at drikke vin af mange forskellige slags; Rød, hvid, tør og sød.

Under Det Ottomanske Rige blev vinproduktion dog forbudt i hundredvis af år. Først i 1880'erne blev den israelske vinindustri genstartet, men med druer importeret fra Frankrig.

Derfor har projektet med at genskabe den originale lokale vin ifølge en af forskerne stor historisk og kulturel betydning. Han ser det som en måde for vinbønderne at genopdage deres rødder og forbindelsen til forfædrene.

Man kommer dog ikke uden om, at der i de bibelske vine også ligger et enormt markedspotentiale. Med omtrent 2,2 mia. kristne og 14 mio. jøder på verdensplan, findes der masser af potentielle købere af både ny- og gammeltestamentlig vin.

Dertil kommer nysgerrige købere blandt de resterende ca. 4,8 mia. mennesker på verdensplan, og Israels cirka 300 vingårde regner da også med i fremtiden at øge deres nuværende årlige salg, som tæller 36 mio. flasker.

Det er endnu udvist, hvordan både lokale vindrikkere og resten af verden vil tage imod kristusvine af sorter som marawi, dabouki, hamdani, jandali og baladi. Men som vinbonden Fadi Batarseh udtaler, behøver succeskriteriet ikke kun at bestå i den brede smag.

»Forhåbentlig er Gud glad for vores vin,« siger han med et grin til CNN.