Game over for Kinas spilleglade ungdom

Kina vil forbyde unge under 18 år at spille computerspil på nettet efter midnat. Den nye lov er endnu et våben i kampen mod den omsig-gribende internetafhængighed i det store land.

En ny lov, udarbejdet af Kinas Cyberadministration, vil medføre, at det bliver forbudt for unge under 18 år at spille onlinespil mellem midnat og klokken otte om morgenen. (Arkivfoto: EPA/ALEX HOFFORD) Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX HOFFORD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud af Kinas 750 millioner internetbrugere er næsten en fjerdedel børn og unge. Det er der i sig selv ikke noget galt i, men står det til de kinesiske myndigheder, skal de unges onlinevaner reguleres i langt højere grad. Internetafhængighed er en trussel mod landets unge, og myndighederne har derfor besluttet, at de skal forhindres i at sidde klistret til skærmen til langt ud på natten, opslugt af diverse onlinespil.

Resultatet er en ny lov, der forventes at blive vedtaget senere på året. Den er udarbejdet af Kinas Cyberadministration og vil medføre, at det bliver forbudt for unge under 18 år at spille onlinespil mellem midnat og klokken otte om morgenen.

Som det også er tilfældet med store dele af den kinesiske internetcensur, bliver ansvaret for implementeringen skubbet videre til udbyderne, som altså skal sørge for, at reglerne bliver overholdt. Til at begynde med skal alle unge, der ønsker at kunne spille online, registreres med deres nationale ID-nummer.

Det er langt fra første gang, at Kina forsøger at tvinge den spillelystne ungdom til at bruge mindre tid i cyberspace. I 2007 blev spiludbyderne for eksempel pålagt at indføre et pointsystem, hvor brugerne blev fratrukket point, hvis de spillede i mere end tre timer i træk.

At mange kinesiske børn og unge faktisk ville have godt af at få dæmpet deres spilletrang, viser de skrækhistorier, der jævnligt dukker op i landets medier. Sidste år døde for eksempel en 24-årig mand efter en 19 timer lang maratondyst på nettet. Den type historier har længe været en kilde til bekymring for både myndigheder og forældre. Oprettelsen af kontroversielle afvænningslejre er en af konsekvenserne, og flere af disse lejre er blevet berygtede for at bruge alternative metoder som elektrochok i behandlingen.

Den nye lov opfordrer landets skoler til at arbejde med professionelle institutioner i forsøget på at dæmme op for internetafhængighed. Eksperter frygter derfor, at tiltaget vil føre til, at endnu flere unge bliver tvunget i afvænning mod egen vilje og udsat for tvivlsomme behandlingsforløb.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina