Gambias ekspræsident har forladt landet

Et fly med Yahya Jammeh om bord er lettet fra Gambia. Ekspræsidenten ventes at tage i eksil.

Banjul. Gambias mangeårige leder Yahya Jammeh har forladt landet, efter at han blev presset til at overdrage magten til vinderen af præsidentvalget.

Jammeh er rejst til Ækvatorial-Guinea, hvor han vil leve i eksil. Jammeh landede i Guineas hovedstad, Conakry, og rejste herfra videre til Ækvatorial-Guinea.

I en udtalelse fra de vestafrikanske landes samarbejdsorganisation, Ecowas, udtaler formanden, Marcel Alian de Souza, at Jammeh kan retunere til Gambia, når han selv ønsker det.

Jammeh var i selskab med Guineas præsident, Alpha Conde, som gennem de seneste to døgn har været med til at forhandle en løsning på plads.

Detaljerne i den exitplan, der nu har sendt Jammeh i eksil, er ikke umiddelbart kendt.

Med Jammehs afgang ser den politiske krise i Gambia ud til at være overstået.

Tidligt lørdag morgen meddelte ekspræsidenten i en tv-transmitteret tale, at han ville trække sig fra præsidentposten.

Han har været under massivt pres i de seneste uger for at overdrage magten til Adama Barrow, der vandt præsidentvalget i det vestafrikanske land 1. december.

Umiddelbart efter valget erkendte Jammeh sit nederlag, men ændrede så mening og hævdede, at valget var ugyldigt.

Torsdag gik soldater fra nabolandet Senegal over grænsen til Gambia. De truede med at afsætte præsidenten med magt, hvis han ikke forlod posten frivilligt.

Magtoverdragelsen skulle have fundet sted torsdag. I stedet blev Barrow taget i ed som Gambias nye præsident ved en ceremoni på den gambiske ambassade i Senegal, hvor han havde søgt tilflugt.

Yahya Jammeh har siddet tungt på magten i Gambia, siden et militærkup i 1994 gjorde ham til præsident.

/ritzau/Reuters