Gaddafis søn meldes løsladt efter seks års fængsel

Libyens afdøde leder Moammar Gaddafis søn, den dødsdømte Saif al-Islam, er blevet løsladt. Det erklærer libysk milits på Facebook.

Saif al-Islam Gaddafi under en høring ved retten i byen Zintan i 2014. Ifølge en væbnet milits er han nu en fri mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

MELLEMØSTEN: Han er eftersøgt for krigsforbrydelser. Men ifølge Abu Bakr al-Saddiq-militsen i den libyske by Zintan er 44-årige Saif al-Islam Gaddafi nu på fri fod.

En meddelelse, der blev offentliggjort på militsens Facebook-side lørdag middag, bekræfter, at den afdøde libyske diktator Moammar Gaddafis søn og forventede arvtager, hverken er i fængsel eller i byen Zintan.

»Saif al-Islam Gaddafi er blevet tildelt amnesti af det eneste legitime parlament,« står der i meddelelsen.

Her henvises til parlamentet i byen Tobruk, der er en ud af tre forskellige myndigheder, der har kæmpet om magten i kaosramte Libyen, siden Moammar Gaddafi blev væltet og dræbt i et NATO-støttet oprør i 2011.

Kaos og ustabilitet siden lynchning
Nyheden om den angivelige løsladelse af Saif al-Islam Gaddafi, bekræftes også over for CNN af hans advokat, Khalid al-Zaidy.
»Saif al-Islam er fri og opholder sig et sikkert men hemmeligt sted i en libysk by,« siger han til CNN.
Løsladelsen er ikke bekræftet fra de to andre libyske myndigheders side. Foruden parlamentet i Tobruk eksisterer den FN-støttede regering i Tripoli og den såkaldte nationale regering, der også har hjemme i den libyske hovedstad, Tripoli.

Og nu frygtes det, at Saif al-Islams løsladelse kan være med til at skærpe de sekteriske kampe mellem de libyske stammer og tilhængerne af de tre forskellige stridende myndigheder. Det internationale samfund og den FN-støttede regering i Tripoli anerkender ikke regeringen i Tobruk, der ifølge TV-stationen al-Jazeera står bag Saif al-Islams løsladelse. Og hvis Saif al-Islam går aktivt ind i kampen om politisk indflydelse, vil det skærpe kampen mellem hans tilhængere og den internationalt støttede regering.

 

Siden Moammar Gaddafi blev lynchet af oprørere i 2011, har Libyen været henvist til kaos og ustabilitet. Væbnede grupper kæmper indbyrdes, og i løbet af de seneste år har Islamisk Stat også været en del af kampen om magten i landet.

Har en plan for Libyen
Men ikke alle mener det vil skade landet at få et højtstående medlem af Gaddafi-familien tilbage i det politiske magtspil.

»I modsætning til de forskellige regeringer får Saif al-Islam Gaddafi sin magt fra folket,« siger hans advokat, Khalid al-Zaidy, til CNN.

Ifølge al-Zaidy har Saif al-Islam fulgt udviklingen i Libyen tæt under sit ophold i fængslet de seneste næsten seks år. Og han har en plan for Libyens fremtid, der er baseret på terrorbekæmpelse, forsoning og økonomisk vækst.

»Han vil spille en afgørende rolle i at skabe fred i Libyen,« siger advokaten om Saif al-Islam Gaddafi.

I juni 2011 udstedte Den Internationale Straffedomstol en arrestordre på Saif al-Islam Gaddafi for hans rolle i regimet under oprøret.
I 2015 blev Saif al-Islam Gaddafi dømt til døden af en domstol i Tripoli. Men Abu Bakr al-Saddiq-militsen, der tog ham til fange i efteråret 2011 har gennem årene nægtet at udlevere ham til Den Internationale Straffedomstol og regeringen i Tripoli.

Said al-Islam er uddannet i England og blev indtil oprørets udbrud i 2011 anset for at være faderens foretrukne arvtager. Han blev også omtalt som mere moderat end faderen, lige indtil han begyndte at spille en central rolle i forsøget på at knuse oprøret.