Gaddafi-søn udløser international krise

Muammar Gaddafis søn Hannibal har åbenbart mishandlet to tjenere i Genève. Faderen er rasende, på Schweiz.

Demonstranter foran den schweiziske ambassade i Tripoli viser billeder af den libyske leder Muammar Gaddafi (th.) og hans søn Hannibal. Sidstnævnte er fotograferet af Berlingske Tidendes Morten Juhl i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mahmud Turkia/AFP

Man kan næppe sige, at Motassim Bilal, også kendt som Hannibal Gaddafi, er enhver svigermors drøm. Retten i Paris kendte ham for nogle år siden skyldig i at have tævet sin gravide veninde, som i dag er hans kone, og for ulovlig våbenbesiddelse. Han slap med fire måneders betinget fængsel.

Mens sagen stod på, boede Hannibal i Danmark, hvor han var tilmeldt en toårig lederuddannelse ved Copenhagen Business School i København. Dengang, i 2005, berettede en formiddagsavis, at Hannibal og hans livvagter opførte sig »stærkt truende og aggressivt« under natklubbesøg i den danske hovedstad.

Nogle måneder inden gennemtævningen af veninden var han blevet standset af fransk politi for at køre i sin Porsche ad Champs-Élysées med 140 kilometer i timen; en livvagt tog sin opgave så alvorligt, at han sendte en af de franske betjente på sygeorlov.

Hannibal er ikke hvem som helst, men søn af Libyens diktator Muammar Gaddafi, kendt for terrorangreb, bl.a. mod et amerikansk passagerfly, hvor 270 mennesker omkom, og almindelig uberegnelighed. Det sidste par år har han søgt at nærme sig Vesten ved at betale erstatning til terrorofrenes efterladte. Forsøget er til dels lykkedes, sidste år blev han modtaget af Frankrigs præsident ved et statsbesøg.

Brutalitet mod tjenere
Men nu er den gal igen. Hannibal, der er blevet 31 år, har udløst en krise mellem Libyen og Schweiz, og, lader det til, fået faderen til at blive blind af raseri. Det er åbenbart ikke Hannibal, han er vred på, men alpelandet, og det kan få tragiske konsekvenser for to schweizere.

Hannibal var sammen med hustruen Aline, en tidligere libanesisk fotomodel, taget til Genève i begyndelsen af juli. Aline var igen gravid og ønskede at føde i Schweiz. Man indlogerede sig på luksushotellet President Wilson. Her bemærkede personalet, at parret behandlede deres to tjenere med stor brutalitet. Betjente stormede Hannibal og Aline Gaddafis værelser, uskadeliggjorde deres livvagter, befriede tjenerne og anholdt parret.

Det skulle de ikke have gjort, mente Muammar Gaddafi. Han hjemkaldte sin ambassadør i Bern og sendte Hannibals søster Aisja til Genève, hvor hun opførte en slags krigsdans for den ventende presse. Anholdelsen var »illegal, racistisk og antiarabisk«, erklærede hun. Aisja råbte også: »Øje for øje, tand for tand. Den, der har begyndt, har handlet forkert.« Derefter skred hun ud af hotellet og kørte til lufthavnen i en kortege af sorte Mercedes-limousiner. I mellemtiden var Hannibal og Aline løsladt af »sundhedsmæssige årsager«, for Aline er i niende måned. To medicinere fra universitetshospitalet i Genève ledsagede det lille selskab i et privatfly til Tripoli.

Et par dage efter blev to schweizere, herunder en repræsentant for virksomheden ABB, arresteret i den libyske hovedstad og anbragt i en celle med mange andre fanger. Her hersker der, siger det schweiziske udenrigsministerium, »stor promiskuitet, enorm varme og ingen hygiejne«. Siden har Schweiz udfoldet voldsomme bestræbelser for at få dem fri. Schweiz er ikke medlem af EU, og sagen er derfor ikke et direkte anliggende for unionen, men bl.a. Italien søger at formidle en udvej. Den schweiziske forbundspræsident Pascal Couchepin har erklæret sig villig til at tale direkte med Gaddafi og opfordrer til at finde en »hurtig, rationel løsning«.

Flink fyr
Hannibal Gaddafi har altid bedyret at være flink og omgængelig. Han har afvist alle beskyldninger om dårlig opførsel, bl.a. i et interview med Berlingske Tidende 2005. Han har f.eks. ikke tævet sin nuværende hustru i Paris, fortalte han. »Vi havde bare nogle problemer,« sagde han.

I sidste uge demonstrerede en tilsyneladende opbragt folkemængde foran den schweiziske ambassade i Tripoli. De bar skilte med et billede af Hannibal, taget af Berlingske Tidendes fotograf Morten Juhl under interviewet i Gentofte for tre år siden. Morten Juhl oplyser, at demonstranterne ikke har købt billedet af ham. De to tjenere, en tunesisk kvinde og en marokkaner, beretter, at de er blevet slået med bælter og bøjler. Aline Gaddafi ventes at nedkomme i Tripoli snarest.