G7-topmøde i dag: Nu skal Tillerson forklare USAs missilangreb i Syrien

Udenrigsministrene fra landene i G7-gruppen mødes mandag eftermiddag i Toscana. Især USAs bombninger i Syrien bliver et vigtigt punkt på programmet.

Et foto udleveret af det amerikanske forsvarsministerium viser, hvor de amerikanske missiler ramte den syriske luftbase al-Shayrat. Fold sammen
Læs mere
Foto: OSD / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsministre fra syv af klodens største økonomier mødes mandag i Italien. Gruppen af G7-lande består af Japan, Canada, Tyskland, Italien, Frankrig, Storbritannien samt USA. Især sidstnævnte har en vigtig opgave foran sig. Det forventes, at USAs udenrigsminister, Rex Tillerson vil uddybe sit lands politik over for Syrien i forlængelse af det amerikanske missilangreb på en syrisk luftbase sidste uge.

Borgerkrigen i Syrien er derfor udset til at blive det mest dominerende emne på mødet, der finder sted i Toscana. Diplomater fra de øvrige lande vil givetvis forsøge at få svar på, hvorvidt angrebet var en engangsmanøvre eller tegn på et permanent kursskifte over for det syriske regime. Siden angrebet har signalerne fra den amerikanske regering været blandede. Først udtalte Rex Tillerson i et interview, at førsteprioriteten var at bekæmpe Islamisk Stat. Men samtidig lød det fra USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, at et regimeskift i Syrien er en prioritet for Donald Trump.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er de forskellige budskaber fra Det Hvide Hus en kilde til frustration for de øvrige lande. Diplomater har tidligere fortalt nyhedsbureauet, at forberedelserne til G7-mødet langt fra har været optimale, fordi det har været svært at få klare svar fra den amerikanske udenrigstjeneste. Det er velkendt, at mange tjenestens topdiplomater har sagt deres stillinger op, efter Donald Trumps valgsejr. Mange af stillingerne er endnu ikke genbesat.

»Det er meget svært at komme til at snakke med en, der kan give et klart svar, fordi de personer, som er der, sidder i midlertidige funktioner og ikke er særligt fremtrædende,« siger en europæisk diplomat til Reuters. Af samme grund er det sandsynligt, at svære emner som klima og handel ikke kommer til at fylde meget i løbet af de to dage, møderne i Toscana står på.

Til gengæld vil Nordkorea sandsynligvis også fylde en del. Angrebet mod den syriske luftbase er af mange blevet tolket som en advarsel til det nordkoreanske styre. Både Donald Trump og Rex Tillerson har gjort det klart, at nye metode må tages i brug for at stoppe Nordkoreas militære ambitioner. Søndag udtalte Tillerson til TV-stationen CBS, at den kinesiske præsident var indforstået med den beslutning. Det fremgik ifølge den amerikanske udenrigsminister af en samtale, der fandt sted mellem Donald Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, da de to mødtes torsdag og fredag sidste uge i USA.

»Præsident Xi er fuldt ud klar over, og enig i tror jeg, at situationen er intensiveret og har nået et trusselsniveau, hvor handling er påkrævet,« forklarede Tillerson til CBS.

Beslutningen om at sende krydsermissiler af sted mod Syren blev taget kort inden, de to præsidenter satte sig til middagsbordet i Donald Trumps ferieresidens i Florida.

Mødet mellem udenrigsministrene i G7-gruppen er en optakt til et topmøde blandt landenes præsidenter og premierministre i slutningen af næste måned.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina