G7-ledere vil udfordre Trump om frihandel og klimakurs

De store industrilandes ledere drøfter terrorisme, frihandel, klima og krige på et topmøde på Sicilien.

Akivfoto. G7-ledere vil udfordre Trump om frihandel og klimakursAFP PHOTO / Tiziana FABI Fold sammen
Læs mere
Foto: TIZIANA FABI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederne af verdens store industrilande i G7-samarbejdet ruster sig fredag til vanskelige forhandlinger med præsident Donald Trump om handel og klima.

Mødet på Sicilien kommer i kølvandet på, at USA's leder har rettet hård kritik mod Nato-allierede, som ifølge Trump ikke betaler tilstrækkeligt til forsvar og sikkerhed.

Trumps konfronterende linje har øget spændingen om udfaldet af topmødet i feriebyen Taormina på den italienske ø. Her håber europæiske ledere at få amerikanerne til at ændre kurs i forhold til frihandel og klimaproblemer.

Topmødet begynder med en ceremoni på en klippe over havet i et græsk teater fra antikken, nær Europas mest aktive vulkan, Etna.

 

Derefter vil G7-lederne fra Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og USA indlede drøftelser og diskussioner om kampen mod terrorisme, krisen i Syrien, Nordkorea og den globale økonomi.

»Vi vil tage en meget robust diskussion om handel, og vi vil tale om, hvad fri og åben betyder, siger Gary Cohn, som er økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus.«

Han forudsiger også »meget robuste diskussioner« om, hvorvidt Trump vil leve op til USA's forpligtelser om at reducere udslippet af drivhusgasser i henhold til Paris-aftalen fra 2015.

Trump har endnu ikke afgjort det og ventes heller ikke at træffe en afgørelse på topmødet. Han har tidligere afvist, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

»Dette er den første virkelige lejlighed, hvor det internationale samfund får mulighed for at få den amerikanske regering til at vise, hvor den står. Især i spørgsmålet om miljøpolitik«, siger Tristen Naylor, der underviser i udvikling på Oxfords universitet.

Trump siger fredag før topmødet, at de mange problemer omkring Nordkorea vil blive løst. Han fremsatte udtalelsen i forbindelse med et møde med Japans leder, Shinzo Abe.

»Det er et stort problem. Det er hele verdens problem. Men det vil blive løst«, siger Trump.

På møder i Bruxelles torsdag brokkede Trump sig også over Tysklands store handelsoverskud.

»Tyskerne er meget, meget slemme. Se på de millioner af biler, de sælger i USA. Det vil vi stoppe,« sagde han.

/ritzau/Reuters