G7-ledere: Britisk EU-exit kan få alvorlige følger

Stemmer briterne sig ud af EU, vil det være en alvorlig trussel mod den globale vækst ifølge stormagter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis briterne i en kommende folkeafstemning stemmer sig ud af EU, kommer det til at gøre ondt på den globale økonomiske vækst.

Sådan lyder det i sluterklæringen fra G7-mødet i Japan, hvor syv af verdens økonomiske sværvægtere har været samlet de seneste dage.

Afstemningen udgør en "alvorlig trussel mod global vækst", hedder det i erklæringen fra lederne i USA, Canada, Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrig og Japan.

- Et britisk exit fra EU vil vende tendensen mod større global samhandel og investering, og de job, det skaber, og dette er en alvorlig trussel mod vækst, skriver lederne i erklæringen.

Alligevel siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at et britisk farvel til EU ikke blev diskuteret ved topmødet, men at der er generel enighed om, at det er bedst, hvis Storbritannien forbliver i det europæiske samarbejde.

- Det var ikke et emne her. Men der blev sendt det signal, at alle på mødet ønsker, at Storbritannien forbliver en del af EU. Men beslutningen er op til de britiske vælgere, fortæller Merkel til de fremmødte journalister, heriblandt nyhedsbureauet Reuters' udsendte.

I sluterklæringen fra mødet fremhæver lederne også vigtigheden af generelt at få sat skub i verdensøkonomien.

- Global vækst er en øjeblikkelig prioritet, hedder det.

Samtidig understreges det, at landene kan vælge forskellige måder at fremme væksten på.

Lederne understreger også, at de store flygtninge- og migrantstrømme fra primært Mellemøsten og Afrika er en "global udfordring".

/ritzau/AFP