G’day, din fordrukne stodder

En australsk akademiker har skabt stor opstandelse »down under« med påstanden om, at hans landsmænds dialekt skyldes forfædrenes druk.

Australiens forfædre blev ofte fulde i selskabeligt lag. Via det hyppige samvær tilføjede de ubevist en drukfældig udtale til vores nationale sprogmønster, mener forsker. Vrøvl mener andre forskere. Her er det Lil Miles fra Sydney, der har serveret øl i henved 75 år og på ingen måde har tænkt sig at stoppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILLIAM WEST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dean Frenkel tænkte givetvis, at han var vittig, da han skrev om det australske sprog i Melbourne-avisen The Age.

Det blev rigtignok skabt af en »cocktail« af engelsk, irsk, aboriginal og tysk, som man altid har ment. Men også med en hidtil upåtalt ingrediens, skrev Frenkel, der underviser i sprog og retorik på Victoria University i Melbourne: Alkohol.

»Vores forfædre blev ofte fulde sammen og med deres hyppige samvær tilføjede de ubevist en drukfældig udtale til vores nationale sprogmønster. Gennem de seneste to århundreder (…) har ædru forældre lært deres børn fordrukken aussie-tale – og gør det stadig,« skrev Frenkel i The Age. Han fremhævede blandt andet, hvordan »t« bliver til »d« (impordant), »yes« bliver til »yesh« og »i« bliver til »oi«, så natten ikke længere hedder »night«, men »noight«.

 

Den gennemsnitlige australiers udtale hører kun hjemme under en sløv stund på sofaen, skrev Frenkel. Dårlig kommunikation kunne ligefrem koste landet milliarder af aussiedollars hvert år, fortsatte han.

Om Frenkel har et dødsønske eller blot ikke har tænkt sig om, inden han trykkede »send«, vides ikke, men han er hurtigt blevet særdeles upopulær blandt sine landsmænd, der er stolte af deres land og deres sprog. Eksperter og menigmand står skulder ved skulder for at hænge underviseren ud.

»En latterlig forestilling«

CNN fortæller blandt andet, at sprogforskeren David J. Peterson, der har opfundet flere fiktive sprog til serien »Game of Thrones«, kalder ideen for »bras«.

»Ikke siden Winston Churchill beskrev den australske dialekt som »det mest brutale misbrug, de store engelsksprogede landes modersmål er blevet udsat for« har nogen været så nederdrægtig,« skrev Jenni Ryall på Mashable.com – tilsynelandende uden den mindste form for selvironi. Hun spurgte en række sprogforskere, hvad de mente om Dean Frenkels teori, og de var bestemt ikke enige med Frenkel:

»Personligt synes jeg, det er en latterlig forestilling, at der skulle have været tilpas mange konstant berusede mennesker – heriblandt nybagte mødre – til at lære børn fuldemands-engelsk,« svarede eksempelvis Aidan Wilson ifølge CNN.

Den australske forfatter Kathy Lette har til den britiske avis The Telegraph givet et helt andet bud på aussiernes unikke udtale:

»Enhver, der har levet i Australien, vil vide, at baggrunden for vores mumlen er, at hvis man åbner munden for meget, vil en flue eller myg straks flyve ind i den og stikke én«.

Om det argument holder i byretten, vides ikke, men det er i hvert fald svært at modbevise.