Fyrsten fra Prag

Tjekkiet har fået en flegmatisk aristokrat, der også har kæmpet for menneskerettigheder, som udenrigsminister.

Den tjekkiske præsident Vaclav Klaus (th.) udnævnte tirsdag Karl Schwarzenberg til udenrigsminister. Spørgsmålet er, hvor længe Schwarzenberg, der har både tjekkisk og schweizisk pas, får lov at blive siddende i stolen. Regeringskoalitionen er skrøbelig og råder kun over 100 af parlamentets 200 pladser. Foto: Michal Cizek/AFP Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Det er længe siden, man har hørt nyheder fra Prag. Det kan skyldes, at Tjekkiet 17 år efter fløjlsrevolutionen er blevet normalt og kedeligt. Det kan også være fordi landet ikke har haft en rigtig regering siden valget sidste sommer. Man kan imidlertid formode, at det snart er slut med tavsheden. I denne uge har tjekkerne fået en udenrigsminister, som er vant til at skabe opmærksomhed. Ikke larmende, som politikerne i nabolandet Polen, men elegant tilbagelænet. Virkningen er mindst lige så stor.

Karl Schwarzenberg er noget så gammeldags som en velhavende, aristokratisk centraleuropæer. Han har otte mellemnavne, slotte og borge i Tyskland, Tjekkiet og Østrig og enorme landområder. Han er født i Prag, men måtte flygte med forældrene fra Böhmen - en del af Tjekkiet - i 1948. De blev udvist af det kommunistiske styre, skønt de havde været antinazister. Deres adelsbaggrund var nok til at gøre dem forhadte. Han voksede op i Østrig og Schweiz, fik en landbrugsuddannelse og satte pris på livet, men glemte ikke, hvor han kom fra. Efter Foråret i Prag i 1968 - det mislykkede forsøg med en menneskelig socialisme, som udløste en sovjetisk invasion - slog han dørene op for systemkritikere. Han sørgede for trykning af undergrundslitteratur og slusede det ind i det daværende Tjekkoslovakiet ad kringlede veje. I 1984 blev han formand for Den internationale Helsingfors-Komité, en af de førende menneskeretsorganisationer under Den Kolde Krig. 1989, året, hvor Muren faldt, fik han Europarådets menneskeretspris med Lech Walesa, den senere polske præsident.

Mange interesser
Den 69-årige Schwarzenberg er ikke politiker, men en fyrste med politiske interesser. Vaclav Havel gjorde ham til leder af sit kontor, da han blev præsident. Efter Havels afgang har han varetaget egne interesser, ikke mindst den store formue, og fortrinsvis i Wien, men altid holdt et vågent øje med morsommere ting. For mange år siden støttede han et par gode, nye østrigske nyhedsmagasiner med kapital, fordi han syntes, at pressen trængte til et pust. Han er også involveret i hoteldrift og skovbrug.

Først og fremmest er han europæer og verdensmand. Det gør ham til en fremmed fugl i Prag. Her opfatter mange Tjekkiets EU-medlemskab som en tjeneste, man udviser Bruxelles, skønt det måske snarere forholder sig omvendt. Flegmatikeren Schwarzenberg, der holder af at klæde sig i tweed og garnerer sit sprog med en let snøvlen, tænker bredere. Det fik præsident Vaclav Klaus, der bryder sig lige så lidt om EU som om Havel, til at forhale udnævnelsen. Schwarzenberg er mere østrigsk end tjekkisk, mente Klaus, og det kunne man ikke have. Til sidst måtte han give sig. Fyrsten, der er nominet af De Grønne, som han ikke er medlem af, vil blive et farverigt indslag på næste EU-udenrigsministermøde. Forudsat, at han holder så længe. Den nye regering står på parlamentarisk vaklende grund. Det gælder altså om at nyde den venlige, og principfaste, mand, så længe det varer. Det kan hurtigt nok blive kedeligt igen.