Fyring af viceminister truer Sydafrikas kamp mod AIDS

Lægetidsskriftet The Lancet fordømmer fyringen af Sydafrikas vicesundhedsminister og beskylder præsident Thabo Mbeki for at svigte sit folk i kampen mod HIV og AIDS.

Sydafrika risikerer at tabe kampen mod HIV og AIDS, efter at præsident Thabo Mbeki har fyret vicesundhedsminister Nozizwe Madlala-Routledge.

Den populære viceminister har taget initiativ til en national indsats mod sygdommen, ligesom hun vil gøre livsforlængende medicin til et tilbud til alle HIV-smittede sydafrikanere, og det er angiveligt denne kamp mod Sydafrikas svøbe, der har kostet hende titlen som viceminister. Selvom den officielle begrundelse for hendes fyring er, at hun tidligere ar fløjet til Spanien på business class for at deltage i en konference uden præsidentens tilladelse, så er der ifølge iagttagere ingen tvivl om, at præsidenten blot har brugt flyrejsen som et påskud til at komme af med den populære viceminister.

Thabo Mbeki deler nemlig ikke Nozizwe Madlala-Routledges lægefaglige og videnskabelige holdning til sygdommen. Han har tidligere rejst tvivl om, hvorvidt HIV overhovedet fører til AIDS, ligesom han også har udtalt, at han »personligt ikke kender nogen, der er døde af AIDS« i et land, hvor 1.000 mennesker hver dag dør af AIDS-relaterede sygdomme.

Fyring fordømmes
Samtidig har Sydafrikas sundhedsminister, Manto Tshabalala-Msimang, også kontroversielle holdninger til sygdommen. Hun har flere gange udtalt sig positivt om brug af kosttilskud og traditionel medicin i kampen mod HIV og AIDS.

Dertil kommer, at hun på sidste års store AIDS-konference i Canada tillod, at grøntsager såsom rødbeder og hvidløg blev promoveret som alternativer til HIV- og AIDS-medicin på den officielle sydafrikanske konferencestand.

Det fik dengang 82 førende eksperter fra hele verden til at skrive under på et åbent brev til Thabo Mbeki, hvori de forlangte sundhedsministeren afsat, så»der bliver sat en stopper for de katastrofale og pseudovidenskabelige metoder, der har præget den sydafrikanske regerings reaktion på HIV og AIDS«.

I går var det så det internationale og meget respekterede lægefaglige tidsskrift The Lancets tur til at fordømme Thabo Mbeki og den sydafrikanske regering. I en leder beskylder tidsskriftet Thabo Mbeki for at svigte det sydafrikanske folk og bringe den nationale indsats mod HIV og AIDS i fare med fyringen af Nozizwe Madlala-Routledge. The Lancet mener også, at verdenssundhedorganisationen WHO er påfaldende tavs i forhold til situationen i Sydafrika.

I Sydafrika har fyringen vakt opsigt og skabt politisk røre, men Manto Tshabalala-Msimang er stadig sundhedsminister, Thabo Mbeki er fortsat præsident, Nozizwe Madlala-Routledge er eks-viceminister, og over fem millioner sydafrikanere er smittet med HIV.

Eller som der stod i en leder i avisen Sunday Independent forleden:

»Nozizwe er fyret, men vore børn bliver ved med at dø.«