Fyret skattechef undskylder »dumme fejl«

Embedsmænd i det amerikanske skattevæsen er mistænkt for at gå efter den konservative Tea-Party-bevægelse i skattespørgsmål.

Steven Miller. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Både demokrater og republikanere gik hårdt til lederne af det amerikanske skattevæsen, Internal Revenue Service (IRS), da man fredag tog hul på en række afhøringer som følge af en skatteskandale, der allerede har kostet skattechef Steven Miller jobbet.

Den fyrede skattechef undskyldte under afhøringerne for de fejl, der er begået i skattevæsnet, hvor skattevæsenets embedsmænd angiveligt er gået særligt hårdt til konservative grupper, herunder medlemmer af Tea-Party-bevægelsen.

Politikere fra begge partier understregede, at lederne i IRS burde have gjort Kongressen opmærksom på det med det samme, da man sidste år blev opmærksom på, at medarbejdere hos skattemyndighederne udsatte Tea-Party-grupper for særligt hårde undersøgelser, når de søgte om skattefritagelse.

»Det er ikke at blive vildledt. Det er at lyve,« sagde Dave Camp, republikansk udvalgsformand i Repræsentanternes Hus.

Ifølge Steven Miller, som er blevet bedt om at indgive sin afskedsbegæring, skyldes det dårlig ledelse i IRS og ikke et partisk ønske om at ramme de konservative grupper.

»Jeg vildledte ikke Kongressen eller det amerikanske folk,« sagde Miller, som onsdag fik sparket af præsident Barack Obama.

»Jeg tror, at det, der er sket her, er, at der blev begået dumme fejl af folk, der forsøgte at være mere effektive.«

Obama har allerede i flere omgang taget afstand fra skandalen, der fylder de amerikanske medier.

To gange har han offentligt langet ud efter skattevæsnets handlinger, ligesom han har lovet at hjælpe til med tre undersøgelser i Kongressen og en fra justitsministeriets side.

Republikanerne har ikke været sene til at beskylde Obama-administrationen for at bruge statslige midler til at ramme politiske modstandere. De kalder skandalen for et eksempel på, at regeringen i Washington har vokset sig for stor.

»Er det her stadig Amerika,« lød det retoriske spørgsmål fra republikaneren Kevin Brady.

Skandalen brød ud, da det kom frem, at det tilsyneladende har været en praksis i skattevæsenet at udskille bevægelser, som indeholdt navne som »Tea-Party« eller »Patriot«, i en særlig afdeling og så begynde at udspørge om organisationens forhold, baggrund og motiver, som ingen andre grupper blev udsat for.

Der var en veldefineret praksis med udelukkende at undersøge højrefløjen, mens andre grupper aldrig blev kontrolleret.