Fyret rådgiver om Trumps topadvokat: »En håndgranat, der kan sprænge os alle i luften«

Trumps tidligere nationale rådgiver John Bolton forsøgte angiveligt at kæmpe imod præsidentens forsøg på at få Ukraine til at efterforske hans største politiske rival.

John Bolton, der indtil september var Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, instruerede en af sine rådgivere i at advare Det Hvide Hus mod Trumps topadvokat Rudy Giuliani. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere national rådgiver John Bolton forsøgte at stoppe USAs præsident, Donald Trump.

Det var i hvert fald det billede, der åbenbarede sig, da Fiona Hill, der plejede at være Rusland-rådgiver i Det Hvide Hus, mandag blev afhørt i ti timer bag lukkede døre i Repræsentanternes Hus.

Hun fortalte ifølge flere medier, at John Bolton – der dengang var præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver og altså en slags chef for Fiona Hill – instruerede hende i at informere advokater i Det Hvide Hus om Trump-regeringens forsøg på at afpresse Ukraine.

Det skriver blandt andre The New York Times, The Washington Post og The Guardian.

Under høringen fortalte Hill, at Bolton 10. juli havde haft en ophedet samtale med den amerikanske EU-ambassadør, Gordon Sondland, om Trumps topadvokat, Rudy Giuliani, og hvilken rolle han spillede i forsøget på at få den ukrainske regering til at åbne en korruptionsundersøgelse mod Hunter Biden, søn af en af Demokraternes mest populære præsidentkandidater, Joe Biden.

Det var derefter, at Bolton bad Fiona Hill om at informere advokaten i Det Hvide Hus' sikkerhedsudvalg. Hun skulle fortælle videre, at Giuliani samarbejdede med stabschefen i Det Hvide Hus, Mick Mulvaney, om en operation, som kunne få »juridiske konsekvenser«.

»Jeg er ikke en del af, hvad end det er for en narkohandel, Rudy og Mulvaney er i gang med at lave,« havde Bolton bedt Fiona Hill om at sige videre til Det Hvide Hus.

Det er endnu uklart, om John Bolton i september blev fyret, eller om han selv sagde op, da han stoppede som Trumps nationale sikkerhedsrådgiver. Men han og Trump var angiveligt så uenige om USAs udenrigspolitiske linje, særligt over for Iran, at det førte til Boltons afgang.

Nu tyder Fiona Hills høring på, at det altså ikke kun var Trumps håndtering af Iran, som Bolton var uenig i. Han kritiserede flere gange også åbent Trumps topadvokat, Giuliani, som han beskyldte for at bedrive hemmelige udenrigsindsatser på vegne af regeringen. Bolton beskrev ham en enkelt gang som »en håndgranat, der kommer til at sprænge os alle i luften«, sagde Hill ifølge The Guardian under høringen mandag.

Under den ti timer lange høring talte Fiona Hill især om den tidligere amerikanske ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch, som har arbejdet under seks præsidenter, inden hun blev fyret af Trumps regering. Fiona Hill fortalte, at der blev protesteret meget over hjemkaldelsen af Yovanovitch i Det Hvide Hus.

Yovanovitch, der selv vidnede i en høring sidste fredag, har fortalt, at hun blev hjemkaldt efter at have været offer for en smædekampagne, som Giuliani skulle have stået i spidsen for. Det skulle han angiveligt have gjort, fordi Yovanovitch ville starte en korruptionsundersøgelse mod nogle af Giulianis kontakter i Ukraine, hævdede hun.

Demokraterne startede officielt i sidste måned en indledende rigsretsundersøgelse mod præsident Trump, efter at det kom frem, at han havde bedt Ukraines præsident om at rejse en korruptionsundersøgelse mod Hunter Biden, der er søn af en af Trumps største politiske rivaler i præsidentvalgkampen Joe Biden.

I denne uge vil Demokraterne også afhøre USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, som de mistænker for også at kunne have spillet en rolle i sagen.

De modtager i øvrigt i denne uge en masse nye dokumenter fra en række fremtrædende personer i Trumps regering. Det gælder blandt andet vicepræsidenten, forsvarsministeren og stabschefen i Det Hvide Hus.